- Hirdetés -

Tovább növelné nyereségét a Bosch

|

- Hirdetés -

Kihívásokkal teli évre készül a Bosch. A 2019-ben 77,9 milliárd euró árbevételt elérő vállalat közel 3 milliárd eurót költ új technológiákra.

A gazdasági növekedés lassulása és az autóipari megrendelések jelentős mértékű csökkenésének ellenére a Bosch csoport 2019-ben is magas árbevételt ért el. Az előzetes adatok szerint a cégcsoport 77,9 milliárd eurós árbevétele megegyezik az előző évivel, de az árfolyamhatások miatti korrekciónak köszönhetően ez 1,1 százalékos csökkenést jelent. Az előzetes adatok ismertetésekor Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke elmondta: „A gazdasági növekedés lassulása és az autóipari megrendelések csökkenése a Boschra is hatással volt. A vállalatnak stabilitást ad a diverzifikált tevékenységi köre, ami segíti a meglévő üzleti területek bővítését és az újak fejlesztését. A kihívásokkal teli gazdasági helyzet ellenére folytatjuk beruházásainkat a kiemelten fontos, új technológiák területén.” A Bosch ebben az évben több mint egymilliárd eurót fordít a jövő elektromos, automatizált és hálózatba kapcsolt mobilitására. Az innovációban élen járó vállalatként segítjük az alternatív mobilitási megoldásokat és megragadjuk az ebben rejlő lehetőségeket ” – tette hozzá Denner.

Az új évtized kezdetén a Bosch kihívásokkal teli helyzettel néz szembe: a változások nem csupán lehetőségeket tartogatnak számunkra, hanem számos kihívást is. Ezt a 2019-es előzetes üzleti eredmények is megerősítik. A kamatfizetés és adózás előtti eredmény (EBIT) az előzetes becslések szerint 3 milliárd euró, ez közel 4 százalékos üzemi eredménynek felel meg. Az eredményt befolyásolta az autógyártási megrendelések visszaesése – különösen a kulcsfontosságú kínai és indiai piacokon –, a dízel személygépkocsik számának további csökkenése, a szervezeti átalakítással kapcsolatos intézkedések költsége, illetve a jövőbeni projektekbe fektetett összegek. „Az idei év is kihívásokkal teli lesz az autóipar és a Bosch számára egyaránt” – mondta Prof. Stefan Asenkerschbaumer, a Bosch pénzügyi igazgatója és az igazgatótanács elnökhelyettese. „Mindezek ellenére a számunkra fontos ágazatokban és régiókban 2020-ban is a piaci átlagnál nagyobb növekedést szeretnénk elérni” – tette hozzá Asenkerschbaumer felhívva a figyelmet arra, hogy a Boschnak gyorsabban és következetesebben kell majd reagálnia a változásokra, valamint a gyártási kapacitását is ennek megfelelően kell alakítania a jövőben.

A jövő mobilitása: a változás kihívásai

A Boschnak határozott elképzelése van a mobilitás jövőjéről és arról, miként lehet sikeres az átállás az alternatív mobilitási megoldásokra. „A jövő mobilitása nemcsak elektromos és automatizált, hanem hálózatba kapcsolt és személyre szabott lesz” – hangsúlyozta Denner, majd hozzátette, hogy a Bosch diverzifikált portfóliójának köszönhetően szinte minden más vállalatnál jobban felkészült a változásokra. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő mobilitásához vezető út komoly kihívások elé állítja az autóipart. Először is tényeken alapuló, új szemléletű diskurzusra van szükség az autóipar jövőjéről. Másodszor, az autóipar szereplőinek több időre van szüksége az átalakuláshoz. Denner kiemelte: „Az elektromobilitásra történő áttérést nem lehet egyik napról a másikra végrehajtani, ez kiemelten vonatkozik a munkaerőállománnyal kapcsolatos kérdésekre.” Harmadszor, a gazdasági helyzet még inkább szükségessé teszi az iparág szerkezetátalakítását. A Bosch arra számít, hogy 2020 már a harmadik olyan év lesz, amikor a globális autógyártás mértéke csökken. A vállalat előrejelzése szerint mintegy 89 millió jármű készül majd a gyártósorokon világszerte. Ez 2,6 százalékos visszaesés, ami számszerűsítve csaknem 10 millióval kevesebb új járművet jelent, mint 2017-ben. A Bosch szerint a következő években ez a tendencia lesz a jellemző, és 2025 előtt nem várható növekedés a globális autógyártásban.

Dr. Volkmar Denner kifejtette: „Egyszerűsítjük a szervezeti struktúránkat, ami pozíciók átalakításával és átszervezéssel is jár majd. Szorosan együttműködünk a munkavállalók képviselőivel annak érdekében, hogy a lehető legjobb megoldásokat találjuk meg együtt. 2019-ben már több megállapodást is kötöttünk ennek megfelelően néhány nagyobb gyárban, például Bambergben, Schwieberdingenben és Stuttgart-Feuerbachban.” A cél a telephelyek egyéni növekedési lehetőségeinek megőrzése és a lehető legtöbb munkatárs megtartása” – tette hozzá.

A jövő mobilitása: a Bosch üzleti lehetőségei

„Az alternatív mobilitásra történő áttérés nem a mobilitás végét jelenti, hiszen autókra továbbra is nagy szükség van – mondta Denner, hozzátéve, hogy a Bosch a jövőben is élen jár a mobilitási megoldásokat illetően. Majd hozzátette: „Az autóipar átalakulása komoly lehetőségeket kínál a Bosch számára.” Ilyen például a mobilitás iránti igény jövőbeni növekedése. A Nemzetközi Közlekedési Fórum (ITF) szerint 2015 és 2030 között világszerte csaknem 50 százalékkal nő majd az igény a mobilitásra. „A jövőben is az autó jelenti majd az elsőszámú közlekedési eszközt, amely még biztonságosabbá, kényelmesebbé és környezetkímélőbbé válhat” – mondta Denner. Az új technológiák, mint például a dolgok internete (IoT), a mesterséges intelligencia (MI) és az üzemanyagcella is segítik majd az átállást az alternatív mobilitásra. A Bosch pedig az innovációban élen járó vállalatként komoly szerepet tölt be és meghatározza a mobilitás jövőjét. Mindemellett az elektromobilitási piacon megjelenő új autógyártók egyre inkább komplett megoldásokat igényelnek majd az alkatrészek helyett. „Teljeskörű szolgáltatást nyújtó vállalatként számunkra a komplett rendszerek biztosítása többmilliárdos árbevételt jelenthet” – tette hozzá Denner. A Bosch profitálhat még az elektronika- és szoftverfejlesztések irányába mutató trendekből is. A vállalat szerint a szoftverigényes elektronikus rendszerek piaca 2030-ra évente 20 százalékkal növekszik. A Bosch minden évben közel 3,7 milliárd eurót fordít szoftverfejlesztésre, és jelenleg 30 ezer szoftvermérnököt foglalkoztat.

Munkatársak továbbképzése: MI képzési program 20 ezer munkatársnak

Denner szerint a szakképzett munkaerő kulcsfontosságú. „A Boschnál a tanulás a napi munka szerves része”. A Bosch komoly összegeket fordít a munkatársak továbbképzésére és emellett egy új MI képzési programot is indít, ezen közel 20 ezer kolléga vesz részt. A program három szinten biztosít képzéseket vezetőknek, fejlesztőmérnököknek és mesterséges intelligenciával foglalkozó kollégáknak, továbbá a képzések a MI felelős használatának iránymutatásaira is kiterjednek.

Üzletfejlesztés: közel 3 milliárd euró új technológiákra

A Bosch a már meglévő üzleti területek bővítését és újak indítását tervezi. „2013 és 2020 között a Bosch 3 milliárd eurót fordít az új technológiákra” – mondta Volkmar Denner. A Bosch az elektromobilitás, ezen belül az üzemanyagcellák fejlesztésére 500 millió eurót szán az idén. Több mint 600 millió eurót fordít az önvezető autók fejlesztésére és további 100 millió eurót hálózatba kapcsolt mobilitási megoldásokra. Emellett 2015 óta a Bosch már 600 millió eurót költött a dolgok internetéhez kapcsolódó tevékenységeinek bővítésére, köztük az új berlini Bosch IoT campusra, valamint a vállalat hálózatba kapcsolt ipar üzleti egységének bővítésére.

A versenyelőnyök kiaknázása: technológiairányítás és technológiasemlegesség

A Bosch számára komoly lehetőséget jelent az új technológiák bevezetése.

Például a biztonságos önvezető autóknál a kamera és a radar mellett szükség lesz egy harmadik érzékelőre is. Ezért a Bosch nagy hatótávolságú lidar-érzékelőkkel bővíti szenzorkínálatát. A lézeralapú távolságmérő eszközök még a nem fém alapú tárgyakat, például az útra került szikladarabokat is messziről felismerik. Így a sofőr időben fékezhet, illetve ki tudja kerülni az akadályt.

A vállalat számára továbbra is fontosak a gazdaságos üzemű belsőégésű motorok. A Bosch piackutatása szerint 2030-ban minden harmadik új jármű közül kettőben még mindig dízel- vagy benzinmotor lesz, hibrid opcióval vagy anélkül. Majd hozzátette: „A kibocsátásmentes mobilitás felé vezető útnak technológiasemlegesnek kell lennie. A mobilitás csak így lesz széles körben elérhető.” A megoldást a hajtásrendszerek különösen gazdaságos belső égésű erőforrások és a legkorszerűbb villanymotorok ötvözése jelentheti. Denner továbbá elkötelezett a megújuló szintetikus üzemanyagok használata mellett is: „A már forgalomban lévő régi járművek esetében is csökkenteni kell a szén-dioxid kibocsátást. Az e-üzemanyagok (eFuel), azaz a kizárólag megújuló energiaforrások igénybevételével előállított, szintetikus üzemanyagok a belső égésű motorokat is karbonsemlegessé tehetik.” Denner ezért arra kéri a döntéshozókat, hogy támogassák a technológiasemleges és innovációbarát környezet kialakítását. Ez a lépés szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen az áttérés az alternatív mobilitásra, megtartva a meglévő munkahelyeket és újakat is létrehozva.

A jövő mobilitásán túl: új technológiák fejlesztése

A Bosch a jövő mobilitásán túlmenően is segíti az új technológiák fejlesztését és a klímavédelmet. A vállalat elkötelezett a felelős és fenntartható üzleti működés, valamint a környezetvédelem iránt. A Bosch a mesterséges intelligencia (MI) segítségével szeretne vezető IoT-vállalattá válni. „Az MI ipari alkalmazásaival is úttörő szerepet szeretnénk betölteni” – mondta Denner. A Bosch a tübingeni MI campusának fejlesztésére 100 millió eurót fordít. A vállalat emellett saját klímavédelmi kezdeményezéseken is dolgozik: 2019 végére a Bosch minden németországi telephelye karbonsemlegessé vált, 2020 végéig pedig a világon működő összes Bosch telephelyen is ugyanez a cél. „A klímavédelem és az energiahatékonyság további üzleti lehetőségeket jelent a Bosch számára” – tette hozzá Denner. Németországban 2025-re a villamosenergia már akár 45 százaléka származhat majd megújuló energiaforrásokból (forrás: BMWi).„Az elkövetkező években ezért 100 millió eurót fordítunk a hőszivattyúkkal kapcsolatos üzleti tevékenységünk fejlesztésére.”

A 2019-es üzleti teljesítmény üzletágak szerint

2019 során a Bosch különböző üzletágai kiegyensúlyozott teljesítményt mutattak. Az árbevétel legnagyobb százalékát jelentő mobilitási megoldások üzletág növekedése lekörözte a globális autógyártást: 47 milliárd eurós árbevétele megegyezik az előző évivel. Nominálisan ez az összeg 0,5 százalékos (az árfolyamhatások miatti korrekció után 1,5 százalékos) csökkenést jelent. A fogyasztási cikkek üzletág árbevétele 17,8 milliárd euró volt, ami 0,2 százalékos (az árfolyamhatások miatti kiigazítás után 0,6 százalékos) csökkenést jelent. A BSH Hausgeräte és a Bosch elektromos kéziszerszám üzletágak az erős versenykörnyezetben is tartották magukat, a Bosch elektromos kéziszerszám üzletág pedig átlagon felül teljesített. A gépipari megrendelések több mint 4 százalékos visszaesése ellenére az ipari technika árbevétele elérte a 7,4 milliárd eurót, ami az előző évhez képest 0,1 százalékos növekedést jelent. Az árfolyamhatások miatti korrekció után az árbevétel 1,2 százalékos csökkenést mutat. Az energia- és épülettechnológia 5,6 milliárd eurós árbevétel mellett 1,5 százalékos növekedést ért el. Az árfolyamhatások miatti kiigazítás után ez 0,8 százalékos növekedést jelent.

A 2019-es üzleti teljesítmény régiók szerint

A Bosch üzletágak teljesítménye Európában stabil fejlődést mutat, a 41 milliárd eurós árbevétel megegyezik az előző évivel. Észak-Amerikában az árbevétel 5,3 százalékkal – 13 milliárd euróra – nőtt. Az árfolyamhatások miatti korrekciót követően ez 0,5 százalékos csökkenést jelent. Dél-Amerikában 1,1 százalékkal (az árfolyamhatások miatti kiigazítás után 5,3 százalékkal) nőtt – 1,4 milliárd euró – lett az az árbevétel. A teljes ázsiai és csendes-óceáni térség viszont negatív üzleti eredményeket mutatott. A térség árbevétele 3,1 százalékkal (az árfolyamhatások miatti kiigazítás után 4,5 százalékkal) – 22,5 milliárd euróra- esett vissza. Az értékesítési teljesítményt különösen Kína és India autópiacának gyengülése befolyásolta. Ezzel szemben viszont Japán és Délkelet-Ázsia szép eredményeket hozott.

Munkavállalók: közel 403 000 fő

2019. december 31-i adatok alapján a Bosch csoport világszerte közel 403 ezer munkatársat foglalkoztatott. A Kínát és Németországot érintő változások miatt a létszám 1,7 százalékkal – 6 800 – fővel csökkent.

Előrejelzés 2020-ra: a nyereségesség növelése a gazdasági lassulás ellenére is

A Bosch becslései szerint 2020-ban mindössze 2 százalékos lesz a várható gazdasági növekedés. „Ennek eredményeképpen a globális növekedés is lassulni fog” – jelentette ki Asenkerschbaumer. Ez különösen a fő iparágak – autógyártás és gépgyártás – visszaesésével jár majd. Emellett az előrejelzéseket az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi tárgyalások valamint a Brexit hatásai is befolyásolhatják. Tekintettel a gépjárműipar kapacitásfeleslegére és az erőátviteli technológiai mix változásaira, a Bosch folytatja költségszerkezetének felülvizsgálatát. Az üzleti területekre összpontosítva csökkentenie kell az üzlet komplexitását, változtatni kell a hierarchikus döntéshozatali folyamatokon, illetve egyszerűsíteni kell a szervezeti struktúrát, ez pedig pozíciók átalakításával és átszervezéssel is jár majd. „A Boschnak fel kell készülnie az előttünk álló kihívásokra, de minden kihívás egyúttal új lehetőséget is jelent. Ha a megfogalmazott célkitűzéseket következetesen betartjuk, akkor sikeresek leszünk” – tette hozzá Asenkerschbaumer.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Szeretik a dolgozók a kutyabarát munkahelyeket

Bár elvárásként még nem szerepel, de nagyban befolyásolja a gazdik döntését a „kutyabarátság", abban az esetben, ha két hasonló munkahely között választanak. A szakemberek szerint pár éven belül pedig oda is eljuthatunk, hogy kézzel...

Ezt hozta a nyár a lakáspiacon

Továbbra is a hazai lakáspiac egyik motorja az alku, tűnik ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb lakásértékesítési adataiból. A nyári hónapokban ez átlagosan 6,5 százalékos árcsökkentésre adott lehetőséget, ami éppen megfelel az előző negyedévben elérhetőnek....

Új évaddal folytatódik a Marvel sorozat

Az első évad meglepő lezárása után október 6-án folytatódik a Marvel Studios egyik közönségkedvenc sorozata a Disney+-on.Loki, a csínytevés istene visszatér, és rögtön a Téridő Variancia Alapítvány – egy időn és téren kívül létező,...

Ezúttal az ATV-t büntette a Médiatanács

Az ATV március 16. és 22. közötti adáshetének hatósági ellenőrzése során több szabálytalanságot is megállapított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület három jogsértés miatt összesen 775 ezer forint bírságot rótt...

Újabb részletek derültek ki a BrandFestivalról

Mesterséges intelligencia kutató és termelékenységi coach is lesz az idei BrandFestival nemzetközi előadói között. Közép-Európa egyik legjelentősebb márka- és vállalati stratégiai csúcstalálkozóját november 9-10-én rendezik meg az ETELE CINEMA-ban. Az eseményen a „Digitális transzformáció”...

A kisebb településeken is lesznek GLS automaták

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a GLS Hungary: 300 településen összesen már több mint 1250 csomagautomatát üzemeltet a vállalat. A csomaglogisztikai szolgáltató egyúttal bejelentette, elkötelezett az iránt, hogy az ország minden szegletében elérhetővé tegye a...

Kiállítással ünnepel a National Geographic

A National Geographic Magyarország idén lett 20 éves. A kerek évforduló alkalmából a World Press Photo kísérő-kiállításán, a Magyar Nemzeti Múzeumban vonultatja föl a magazin két évtizedének legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait.Húsz év, kétszáznegyvennél...

A KNK-val kampányol a Haier

Szeptember elejétől október végéig tart a világ elsőszámú nagy háztartási gép gyártó márkájának őszi reklámkampánya, amelyet online felületeken, social médiában, közterületi eszközökön, plázákban és printben látható hirdetések, valamint PR-megjelenések támogatnak. A potenciális vásárlói útvonalak...

Egyre népszerűbb a munkaerő-kölcsönzés

A munkaerő-kölcsönzés egyre elterjedtebb fogalom munkavállalói körben is, de számos tévhit kering körülötte. Az Ipsos átfogó munkaerőpiaci kutatást végzett a Prohuman megbízásából. A vizsgált 12 hónapos időszakban a magyar közösségi térben kb. 14 ezer...

Természeti katasztrófák áldozatainak segít a L’Oréal

Becslések szerint az elmúlt 50 évben ötszörösére nőttek az éghajlatváltozás okozta katasztrófák, jelenleg közel hárommilliárd ember él katasztrófáknak kitett területeken, és az előrejelzések szerint 2050-re ez a szám egymilliárddal fog emelkedni. A L'Oréal Groupe...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Mesterséges intelligencia alapú asszisztenssel erősít az SAP

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és...

Szeretik a dolgozók a kutyabarát munkahelyeket

Bár elvárásként még nem szerepel, de nagyban befolyásolja a gazdik döntését a „kutyabarátság", abban az esetben, ha két hasonló munkahely között választanak. A szakemberek szerint pár éven belül pedig oda is eljuthatunk, hogy kézzel...

Ezt hozta a nyár a lakáspiacon

Továbbra is a hazai lakáspiac egyik motorja az alku, tűnik ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb lakásértékesítési adataiból. A nyári hónapokban ez átlagosan 6,5 százalékos árcsökkentésre adott lehetőséget, ami éppen megfelel az előző negyedévben elérhetőnek....

Új évaddal folytatódik a Marvel sorozat

Az első évad meglepő lezárása után október 6-án folytatódik a Marvel Studios egyik közönségkedvenc sorozata a Disney+-on.Loki, a csínytevés istene visszatér, és rögtön a Téridő Variancia Alapítvány – egy időn és téren kívül létező,...

Ezúttal az ATV-t büntette a Médiatanács

Az ATV március 16. és 22. közötti adáshetének hatósági ellenőrzése során több szabálytalanságot is megállapított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület három jogsértés miatt összesen 775 ezer forint bírságot rótt...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Nincs felső határ egy konferencia esetén – interjú Csermely Ákossal

Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától, átveheti-e az MI a konferenciaszervezést, mennyi látogatót várnak idén az Internet Hungary-re – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Csermely Ákos. Az esemény főszervezője elárulta azt...

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Ezek a legfenntarthatóbb úticélok Magyarországon

Az emberiség megnyitotta a pokol kapuit - jelentette ki néhány nappal ezelőtt az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres, hangsúlyozva, hogy jelenleg egy 2,8 fokos hőmérséklet emelkedés felé tartunk. De vajon hogyan ítélik meg az emberek...

Erre költött közel 3 milliárd forintot az AutoWallis

Elkészítette éves Zöld allokációs és hatás jelentését az AutoWallis Zöld Bizottsága, mely a társaság által két évvel ezelőtt kibocsátott 6,6 milliárd forint összegű, zöld kötvényekből befolyt forrás felhasználásáról és azok környezeti hatásairól szól. A...

Sokkal zöldebbek lehetnének az irodaépületek

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....