Óriási húzás – Az RTL adja a Bajnokok Ligáját

Történelmi jelentőségű megállapodást kötött az RTL Magyarország és az UEFA. A 2024/25-ös szezontól a következő három szezonon át az RTL lesz a Bajnokok Ligája otthona. Nem is akármilyen taktikával sikerült nyélbe ütni az üzletet: vitték ugyanis a digitális jogokat is, ezzel pedig az RTL+ lehet az igazán nagypályás játékos. A milliárdos megállapodás ugyanis a streaminget hozhatja helyzetbe, mellesleg a megtérülés is nagyban múlhat rajta.

Nagyot húzott az RTL Magyarország. A következő három szezonban (2024/25–2025/26-2026/27) ugyanis hozzájuk került az UEFA Bajnokok Ligája játéknapok közvetítési jogainak ún. „A-csomagja”. Vagyis dönthetnek arról, hogy a keddi és szerdai játéknapokon melyik mérkőzéseket tűzik műsorra. Az első választások érvényesek az egyenes kieséses szakaszra is. Sőt, a BL-döntőt is kizárólagosan az RTL közvetíti majd a 2024/25-ös szezontól kezdődően. Ennél is nagyobb húzásnak tűnik, hogy az RTL Magyarországhoz kerültek a Bajnokok Ligája ún. „B-csomagjának” digitális közvetítési jogai is. A megnyert közvetítési jogok az A-csomag esetében 36, a B-csomag esetében pedig 167 meccset jelentenek egy szezonban az RTL-nek.

Ez pedig óriási taktikai és üzleti játékra ad lehetőséget: úgy tudjuk ugyanis, hogy az elődöntők és a döntő kivételével arról is dönthetnek, hogy melyik meccs lesz látható majd hagyományos módon, lineárisan az RTL-en, és melyik meccsek mennek az RTL+-ra. Iparági forrásaink szerint az RTL egyértelműen a streamingfelületét hozhatja helyzetbe ezzel a megállapodással. Vagyis arra játszik majd, hogy minél több kiemelt mérkőzés legyen az RTL+-on.

És mit nyerhetnek ezzel? Akár több százezer új előfizetőt, és sok milliárd forintos bevételt a streaming előfizetésekből. Vagyis a reklámbevételek és a hagyományos műsorterjesztési bevételek mellett megjelenik a kasszában a streaming előfizetői bevétel is.

Na és mennyit számít mindez? Arra az M4-es közvetítések jogdíjai adnak némi iránymutatást, a mostani megállapodás üzleti részét ugyanis az RTL üzleti titokként kezeli. Az viszont ismert, hogy az elmúlt években hagyományosan az M4 vagyis az MTVA sportcsatornája közvetítette a BL-meccseket. A Világgazadaság online korábbi cikkéből pedig az is kiderül, hogy az MTVA a 2021–2024-es ciklusra 18,6 millió eurót (7 milliárd forintot) fizetett a Bajnokok Ligája közvetítési jogaiért. Ennél már csak a hazai NB I. kerül többe: azért a 2021–2025-ös szakaszban évente költöttek 9,84 milliárd forintot!

Arról egyébként korábban is megoszlott a tévés szakemberek véleménye, hogy ezek a jogdíj kiadások egyáltalán megtérülnek-e bármikor is. Ráadásul az elmúlt években a sportcsatornák növekvő száma miatt még tovább nőtt a verseny a jogokért, emiatt egyre csak emelkedtek az árak a piacon. És noha a nézettségek jól is alakultak, a reklámbevételekből nehéz lett volna ezeket az összegeket bármilyen tévécsatornánál is kigazdálkodni.

Amúgy az M4-nek rekordot hozott 2022-ben a Real Madrid–Liverpool finálé, a 630 ezres nézőszámmal a BL-meccsek között. Érdekes kérdés lehet, hogy az RTL-en majd milyen nézőszámok jönnek egy-egy BL-meccs közben, hiszen a csatorna egy normál keddi és szerdai napon is alapjáraton eléri a fenti említett nézőszámot, de hogy mennyivel lesz több a mérkőzések közvetítése során, az jövő tavasszal fog kiderülni.

A fő irány azonban valószínűleg nem az lesz az RTL-nél, hogy a lineáris nézettséget tornázzák felfelé, arra lesznek más produkciók. Minden bizonnyal sokkal inkább azon lesz a hangsúly, ahogy fent is írtuk, hogy a labdarúgás, jelen esetben a BL-sorozat streamingpltaformon jelenjen meg, mégpedig minél hangsúlyosabban. Ami egyébként egyáltalán nem új stratégia az európai tévés piacon. Németországban az Amazon, Hollandiában a Vodafone Ziggo, Ausztriában a Canal+ vitte el a digitális közvetítéseket. Úgy tudjuk, hogy a Canal+ a mostani BL-pályázaton több régiós országra is pályázott, és nem kizárt, hogy hasonló módon szeretne majd streaminszolgáltatóként belépni a magyar piacra is hamarosan. Forrásaink szerint a megjelenésére komoly esély van a jövőben.

Ami érdekes és nem mellesleg fontos fejlemény még a mostani történetben, hogy még több meccs lesz jövőre. A 2024/25-ös szezontól kezdődően megváltozik az UEFA Bajnokok Ligája lebonyolítási rendje. Megszűnik a csoportkörnek hívott szakasz, és liga-szakasz néven zajlik majd a jövőben több meccsel. Egy bejutó csapat az őszi fordulókban az eddigi 6 meccs helyett minimum 8-at játszik majd. Az új lebonyolítási rendben a tavaszi szezon is már januártól kezdődik. Vagyis sokkal több izgalmas párosítást, és összességében sokkal több meccset jelent az új rendszer.

Az RTL Magyarország megtartotta az UEFA Európa Liga B-csomagjának mind a lineáris, mind pedig a digitális közvetítési jogait, így ezek a mérkőzések változatlanul az RTL felületein lesznek láthatóak. Az RTL Magyarország lesz az otthona továbbá az UEFA Európa Liga és az UEFA Európa Konferencia Liga „B csomagjának” csütörtöki mérkőzéseinek, ami összesen 323 meccset jelent.