Kétmillió új munkahelyet teremthet a tiszta energia

Low angle view of apartment building with vertical garden, sky background with copy space, Green wall-BioWall or living wall is a wall covered with living plants on residential tower in sunny day, Sydney Australia, full frame horizontal composition

Kétmillió új munkahelyet hozhat létre Európában és az Egyesült Államokban, ha tiszta energiával kapcsolatos technológiákat alkalmazunk az új épületeinknél, illetve a meglévők felújításánál – derül ki a Schneider Electric Fenntarthatósági Kutatóintézete (SRI) és a Boston Egyetem közös tanulmányából.

Ez a tanulmány az első, amely részletekbe menően becsüli meg a jövő alacsony szén-dioxid-kibocsátású épületeihez köthető munkahelyteremtést. Az elemzés mikroszinten vizsgálja a különböző funkciójú, klímabarát épületek megvalósításával kapcsolatos foglalkoztatási lehetőségeket, kitérve a lakóépületekre, kórházakra, szállodákra, irodákra, kiskereskedelmi és oktatás létesítményekre Észak-Amerika, Európa és Ázsia régióiban.

Az kutatás kifejezetten a fogyasztók által háztetőkön elhelyezett napelemek, vagy hőszivattyúk révén megtermelhető, akkumulátorokban tárolható megújuló energiához kötődő munkahelyteremtési potenciálra fókuszál. Ezek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák - amelyek mindegyike ma már könnyen elérhető - támogatják az ingatlanszektor villamosítását és digitalizálását, ami kulcsfontosságú az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális szintű csökkentésében.

„Egyre világosabb, hogy a modern technológiáknak köszönhetően ma már megvalósítható az épületek gyors átállítása a nettó zéró értékre. Amit gyakran nem veszünk észre, az az, hogy ez az átállás jelentős társadalmi-gazdasági előnyökkel jár. Ez a kutatás egy újabb bizonyíték erre a tényre” – mutatott rá Vincent Petit, a Schneider Electric klíma- és energiaátalakítási kutatásért felelős alelnöke és az SRI vezetője.

A tanulmány főbb megállapításai

A munkahelyteremtési potenciál a régiótól és az épület típusától is függ. A lakóépületek esetében 0,05, a kereskedelmi ingatlanoknál 0,3 és 4,7 közötti új munkahelyet lehet létrehozni. A lakó- és kereskedelmi épületek magas száma miatt a munkahelyteremtési potenciál ezekben a szegmensekben meghaladja a milliós nagyságrendet.

Jelentős mennyiségű új munkahely jöhet létre Európában. Franciaországban közel 300 ezer, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban pedig egyaránt negyedmillió körüli.

A legnagyobb munkahelyteremtési potenciál a nagy épületek esetében a hőszivattyúk és az akkumulátortárolók felhasználásában rejlik. A hőszivattyúk, a napelemek és az akkumulátorok esetében a legtöbb munkahelyet az építés és a telepítés jelenti.

A kutatás fontos információkkal egészíti ki az SRI két közelmúltbeli megállapítását, amelyek kimutatták, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátást támogató megoldások alkalmazásával több mint 60 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés érhető el, illetve akár 70 százalékos csökkenés is, ha digitális épület- és energiagazdálkodási megoldásokat alkalmaznak meglévő irodaházakban.

„A foglalkoztatás gyakran megosztó téma, ha a nettó zéró gazdaságra való áttérésről van szó a zöld energiában rejlő új lehetőségekkel kapcsolatos bizonytalanság miatt. Ez a tanulmány részletesebben bemutatja a lehetőséget, amit az alacsony szén-dioxid-kibocsátású épületek által létrejövő új munkahelyek jelentenek. Ez is a dekarbonizáció meggyőző járulékos előnye, és képes lehet enyhíteni a társadalmi és gazdasági aggodalmakat, valamint pozitívan alakíthatja az éghajlat-politikát” - jelentette ki Benjamin Sovacool, a Boston University Institute for Global Sustainability igazgatója.