Megugrott a Magyar Telekom nyeresége

Több mint negyven százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a Magyar Telekom nyeresége az egy évvel korábbihoz képest. A cég bevétele is bővült, főként a rendszerintegrátori és informatikai szolgáltatásoknak, valamint a készülékértékesítésnek és növekvő mobil adathasználatnak köszönhetően.
A konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján a távközlési szolgáltató összbevétele 8,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 155,4 milliárd forintot tett ki. Az év első kilenc hónapjában az összbevétel 6,5 százalékkal 449,4 milliárd forintra nőtt 2016 azonos időszakához képest – írja az MTI a távközlési cég Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett jelentése alapján. Az adózott eredmény a harmadik negyedévben 19,34 milliárd forint lett, 41,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők a cég által közölt konszenzus szerint 13,3 milliárd forint nettó eredményt és 150,0 milliárd forint árbevételt vártak. A cég közölte, hogy éves árbevételi terve változatlanul 580 milliárd forint.
Az EBITDA (kamatok, adózás és amortizáció előtti eredmény) éves összehasonlításban 12,1 százalékkal 57,2 milliárd forintra növekedett 2017 harmadik negyedévében a magasabb bruttó fedezetnek és megnövekedett egyéb működési bevételeknek köszönhetően. 2017 első kilenc hónapjában 1,6 százalékkal csökkent az EBITDA 2016 azonos időszakához képest, mivel a bruttó fedezet javulását ellensúlyozták a 2016 első negyedévében realizált egyszeri tételek (az Infopark G épület és az Origo eladás) hiánya miatti alacsonyabb egyéb működési bevételek.
Az alaptevékenységeken belül a mobil bevételek 8,5 százalékkal, 85,5 milliárd forintra emelkedtek 2017 harmadik negyedévében a Magyarországon és Macedóniában egyaránt megnövekedett mobil adat-, és telefonértékesítési bevételek, valamint a megszüntetett magyarországi hűségprogram miatti céltartalékfeloldás következtében, amelyek ellensúlyozták a hangalapú bevételek csökkenését. A vezetékes bevételek 3,3 százalékkal, 48,9 milliárd forintra nőttek 2017 harmadik negyedévében a szélessávú internet-, TV-, adat- és készülékértékesítési bevételekben tapasztalt kedvező trendek, illetve a kiskereskedelmi hangalapú bevételek lassuló ütemű esése miatt.
Az RI/IT bevételek 28,4 százalékkal, 19,6 milliárd forintra nőttek 2017 harmadik negyedévében, a növekedés hátterében elsősorban a felgyorsult ütemben Magyarországra érkező EU-források támogatásával megvalósult hardver- és szoftverbeszerezési projektek álltak.
Az egy részvényre jutó hozam 11,95 forintról 46,0 százalékos növekedéssel 17,44 forintra nőtt.