30 milliárd dolláros ajánlat érkezett a Paramountra

Ajánlatot tett a Paramount Global megvásárlására Byron Allen amerikai médiamogul és a The Weather Channel tulajdonosa, összesen közel 30 milliárd dollárt szán a társaság megszerzésére. A Paramount iránt egyébként többen is érdeklődnek, az Apollo Global Management, a RedBird Capital Partners és a Skydance Media is a potenciális vevőjelöltek között van, a múlt év végén pedig sajtóhírek szerint New Yorkban találkozott a Warner Bros. Discovery vezérigazgatója, David Zaslav és a Paramount vezetője, Bob Bakish.

Byron Allen ajánlata szerint 14,3 milliárd dollárt fizetne a Paramount Global összes, forgalomban lévő részvényéért, mintegy 15 milliárd dollárból pedig a cég fennálló adósságait rendezné. „Byron Allen úr az Allen Media Group és stratégiai partnerei nevében ajánlatot tett a Paramount Global összes forgalomban lévő részvényének megvásárlására. Úgy véljük, hogy ez a 30 milliárd dolláros ajánlat, amely adósságtörlésztést és saját tőkét is tartalmaz, a legjobb megoldás a Paramount Global összes részvényese számára, és az ajánlatot komolyan kell venni és foglalkozni kell vele” - áll az Allen Media Group közleményében.

A vállalat 28,58 dollárt ajánlott a Paramount szavazati jogot biztosító részvényeiért, ami körülbelül 50 százalékos prémiumot jelent a legutóbbi kereskedési árakhoz képest, és 21,53 dollárt a nem szavazati jogot biztosító részvényekért - írja a Bloomberg, amely elsőként számolt be az ajánlatról.

A múlt hónapban Allen 3,5 milliárd dollárt ajánlott fel Paramountnak a BET Media Groupért, azonban miután a jelek szerint ez az ajánlat nem volt elég vonzó, az üzletember most az egész médiabirodalmat vette célba. Byron Allen egyébként a jelek szerint komolyabb médiabefektetésre készül, tavaly szeptemberben ugyanis a Disney-nek tett 10 milliárd dolláros ajánlatot az ABC, az FX és a National Geographic megvásárlására.

A Paramount Global iránt már hónapok óta érdeklődnek a potenciális vevőjelöltek. A Skydance Entertainment előzetes ajánlatot tett Shari Redstone részesedésének megvásárlására a Paramount többségi tulajdonosában, a National Amusementsben, amely megvizsgálta az ajánlatot. Az Apollo Global Management is azok között van, akik érdeklődést mutattak a Paramount iránt, míg a Warner Bros. Discovery vezérigazgatója, David Zaslav és a Paramount vezetője, Bob Bakish sajtóhírek szerint tavaly év végén találkozott New Yorkban, és ha valóban létrejött ez a megbeszélés, azon talán egy lehetséges egyesülésről is szó lehetett.

A Paramount, más médiavállalatokhoz hasonlóan egyaránt küzd a streaming térnyerésével, a lineáris tévézés csökkenő jövedelmezőségével, valamint a gyenge reklámpiaccal és az utóbbi hónapokban szervezett két hollywoodi sztrájkkal.

A Paramount Globalhoz tartozik többek között a Paramount Pictures filmstúdió, a CBS Entertainment Group, a Paramount Media Network (benne az MTV, Nickelodeon, Paramount+, Comedy Central), valamint a Paramount Streaming olyan streaming szolgáltatásokkal, mint a Paramount+, a Pluto TV, a CBS News, illetve a SkyShowtime, amelyet fele-fele arányban birtokol a Comcasttal.