- Hirdetés -

A használt cikk a jövő

|

- Hirdetés -

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online apróhirdetési oldala, hogyan edukálja őket és miként segíthetnek az influenszerek a Jófogás népszerűsítésében, arról Takács Borbála, az Adevinta Hungary marketingigazgatója és Andri Diána kommunikációs vezető beszélt.

(kiemelt fotón: Takács Borbála)

- Használt tárgyakat jellemzően az vásárol, aki nem tud újat venni, vagy nem akar sokat költeni rá. Mennyire igaz ez manapság?

- Takács Borbála: Tapasztalataink szerint az árérzékenység mellett többféle motiváció is megjelenik a használt termékek adásvétele során. Vannak, akik azért böngészik az ilyen piactereket, apróhirdetési oldalakat, mert egyedi, különleges tárgyakat keresnek. Egyes felhasználóink már meglévő használati tárgyaikba keresnek alkatrészt, míg vannak, akik bizonyos használati tárgyak régebbi verzióit keresik, mert újonnan már nem kaphatók. Végül olyanok is akadnak, akik kifejezetten a tudatos vásárlás elkötelezettjei, és ezért fontos számukra, hogy fenntarthatóan szerezzék be a használati cikkeiket vagy akár a ruháikat.

- Terméktípustól függetlenül miért érdemes a Jófogást választani?

- T. B.: 2018 óta minden évben bemutattuk a Secondhand Hatás kutatásunkat: az átlaghirdetéseink és az adásvételeink alapján egy skandináv tanácsadó cég kiszámolta, hogy az adott évben a Jófogás felhasználói potenciálisan mennyi szén-dioxid-kibocsátástól óvhatták meg a földet azáltal, hogy használt termékeket vettek újak helyett, így azokat nem kellett újra legyártani vagy leselejtezni. Ez az érték 2021-ben 125 ezer tonna volt, amely meglepő dolgokkal egyenértékű: 2,7 milliárd legókocka, 5 Eiffel-torony, 160 millió iPhone vagy 43 ezer autó előállításának feleltethető meg. Ezen üzenet kreatív, figyelemfelkeltő átadására egyedi megoldást találtunk ki: tavaly júliusban a Budapest Parkban volt látható Sinkovics EdE képzőművész használt tárgyakból készült illúziós installációs medveszobra (az első ilyen alkotás Magyarországon). A szobor augusztustól novemberig több Balaton-parti településen is felbukkant a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül megszervezett Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállításon. A szobrot kísérő molinót pedig neszesszerként hasznosítottuk újra és kisorsoltuk a követőink között.

- Andri Diána: 2021-ben pedig ugyanezen fenntarthatósági kampányunkba a PR-ügynökségünk, a Lounge Communication javaslatára Anzselika Habpatront, azaz Stefanovics Angéla színésznőt vontuk be. Kutatáskommunikációs aktivitásról volt szó, amelynek az alapját az említett kutatásunk adta. Mivel Anzselika csatornáján hosszabb formátumú videós tartalmak szerepelnek, tökéletesen megfelelt a Jófogás edukációs és szemléletformáló céljainak. Nem utolsósorban rendkívül egyedi karakterű véleményvezérről van szó, aki illett a Jófogás márkaszemélyiségéhez. Az influenszer szokásos menetrendjétől eltérően az első videót különkiadásként, a Föld Napjára időzítettük, hogy kitűnjön a csatorna többi tartalma közül, a másodikat pedig a Jófogás fenntarthatósági aktivitásaiban kiemelt szerepet betöltő magyarországi túlfogyasztás napján publikáltuk. Ez volt az első olyan közös kampányunk, amellyel márkaként bátrabban kiléptünk az addig megszokott termékfókuszú kommunikációs kereteinkből.

 

(Andri Diána)

- Anzselikán kívül máskor is dolgoztatok már influenszerekkel. Mi alapján választotok arco(ka)t egy-egy kampányhoz?

- A. D.: A tavaly nyári, PR-vezérelt integrált kampányunkban tizenegy influenszerrel dolgoztunk párhuzamosan, ami az eddigi hasonló projektjeink közül egyértelműen a legnagyobb szabású volt. Az ügynökség a sokszínű névsor összeállításánál az effajta együttműködéseknél megszokott mérési célokon, vagyis a követőszámon, az elérésen és az engagementen túl a célcsoportok, fogyasztói személyiségek, valamint érdeklődési körök (például lifestyle, kultúra, sport, zene, gasztro) lehető legszélesebb lefedését tartotta szem előtt. Így kerülhetett a választékba Pumped Gabo és Flour Tomi, Dragomán György és Varró Dani, Mautner Zsófi és Steiner Kristóf, illetve Kempf Zozo és Molnár Nini. A storytellingkampány alkalmából megosztott személyes történeteikben sokan találhattak sokféle kapcsolódási pontot, a PR-szemlélettel összeállított csapat a márkakommunikációs kampányunk hitelességét és a különböző médiaszegmensek megszólítását is sikeresen támogatta. Az influenszerekkel közösen sokkörös egyeztetéseket követően határoztuk meg, hogy ki milyen személyes tárgyakat helyezzen a történettel együtt a citylightok vitrinjeibe, beleértve az egyes influenszertartalmak időzítését, tartalmát és az együttműködők sajtókommunikációs aktivitásokba (például sajtóanyag, PR-fókuszú média-együttműködések, interjúk) való integrálását.

- Lakberendezési tárgyakat is gyakran vásárolnak a Jófogás felületén, erre is vannak tippjeitek?

- T. B.: A fenntarthatósági és DIY vonalon tevékenykedő Judituval az elmúlt évek alatt többször működtünk együtt, például a Bútorkincsek elnevezésű kampányunk során Jófogáson vásárolt bútorokat alakított át, ily módon DIY-tippeket adva a felhasználóinknak. Egy széket, egy fotelt és egy komódot gondolt újra, a követőink pedig bevonódhattak az átalakítás módjának kiválasztásába. A folyamatot és a végeredményt alaposan dokumentáltuk előtte-utána képekkel és a lépések részletes leírásával, aztán a megújított bútorokat kisorsoltuk. Erre épülve tavaly ősszel a Black Friday helyett Circular Monday napot hirdettünk, amelynek keretében elkezdtünk Judituval egy hosszabb távú, féléves együttműködést, ahol körbejárja a fenntartható öltözködés és életmód témakörét a Jófogásról beszerzett és újragondolt tárgyakkal, hogy népszerűsítsük a fenntarthatósághoz szorosan kapcsolódó körkörösség gondolatkörét is.

- A kisállatbiznisz is pörög nálatok, de messze nem minden tenyésztő megbízható, aki az interneten hirdet. Hogy tudjátok segíteni a felhasználókat, hogy biztonságosan vehessenek egészséges kisállatokat?

- A. D.: Évek óta szívügyünk a tudatos állattartás, ebbe azt is beleértve, hogy a hirdetésfeladási rendszerünk működése törekszik a szaporítók kiszűrésére. Hiszen magánemberek csak ár megadása nélkül, ingyen elvihetőnek hirdethetik a kutyákat, macskákat, ezzel szemben pénzért ezt csak az ellenőrzött kennelek és menhelyek tehetik. Ezt többek között egy interaktív oktatóvideó-sorozattal támogattuk meg, amely kezdő gazdiknak nyújt praktikus segítséget a legtipikusabb élethelyzetekben.

- Hogyan biztosíthatja be magát valaki, aki online vásárol használt terméket? Hogyan tudtok ebben a Jófogásnál segíteni?

- T. B.: Már több mint egy éve, hogy más érintett márkákkal és az ORFK szakmai támogatásával edukációs célú adatvédelmi kampányt indítottunk, kiemelve és folyamatosan bemutatva a leggyakoribb aktuális adathalászmódszereket, hogy a felhasználók időben gyanút foghassanak. A használt tárgyak adásvétele egyre kedveltebb, és ezt a gazdasági nehézségek, valamint a környezettudatos fogyasztók is megerősítik – emiatt minden ilyen platform csábító, és a nagyszámú felhasználóbázis miatt jobban ki van téve az adathalászcsalásoknak. Ezek ellen a leghatékonyabban úgy tudunk védekezni, ha már csírájában elfojtjuk a próbálkozásokat, és egyből megszólal bennünk a vészcsengő. Ezért fektet a Jófogás nagy hangsúlyt arra, hogy minden kommunikációs csatornánkon (PR-aktivitásokkal, saját felmérésekkel közösségimédia-felületeken, hírlevelekben, blogcikkekben, alkalmazásértesítésekkel, influenszer-együttműködésekkel) tájékoztassuk a felhasználóinkat, és tudatosítsuk bennük a helyes adásvétel folyamatát és a legjellemzőbb trükköket, amiket az adathalászok használnak.

 

Tuza Dorottya

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

televízió nézettség

A Szerencsekerékkel az Európa-liga sem bírt

Mindhárom fontos célcsoportnál a Szerencsekerék bizonyult a múlt hét legnézettebb műsorának. Igaz, a 18-49 és a 18-59 éveseknél nem volt nagy különbség a vetélkedő és az Európa-liga-döntő közvetítésének nézettsége között. Az elmúlt héten nem változtak...

Rengeteg UEFA BL-mérkőzés jön a Sport TV-n

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Sport TV-t üzemeltető AMC Networks International - Central and Northern Europe (AMCNI-CNE) hosszútávú, többéves együttműködésének köszönhetően továbbra is követhetjük a Sport TV-n az UEFA Bajnokok Ligája mérkőzéseit. Minden...

Új trendek az okosotthon-piacon

Az okosotthon-technológia folyamatosan fejlődik, ez 2023-ban sincs másképp. Az okosotthon megoldások az elmúlt néhány évben hosszú utat tettek meg, új trendek és technológiák léptek színre a hatékonyság, a kényelem és a biztonság érdekében. A...

Ezek a legnépszerűbb bulihelyek

Közeleg a nyár, indul a buliszezon, így egyre inkább felpörög a taxik iránti kereslet is. A taxisofőrök tapasztalatai szerint a legnépszerűbb budapesti partihelyszínek továbbra is a Belvárosban találhatók, míg a nyári szezonban a Budapest...

Sosem volt még ilyen szórakoztató a kalóriaégetés

A VR fitnesznek köszönhetően javul az állóképesség, az izomzat erősödik és kellő kitartással a mérleg is egyre kevesebbet mutathat.Manapság az egészségtudatos életmód, a helyes táplálkozás és a sport központi szerepet tölt be az emberek...

Új vezérigazgatóval erősít a PENNY

Új vezérigazgató érkezik július 1-jétől a PENNY Magyarország élére Mathias Mentrop személyében. Mentrop jelenleg a csehországi PENNY-hálózat operatív igazgatójaként tevékenykedik, pozíciójában a jelenlegi magyarországi vezérigazgatót, Florian Jens Naegelét váltja majd.Mathias Mentrop több mint tízévnyi...

Közel 100 filmmel jön a héten a Magyar Mozgókép Fesztivál

Idén június 7. és 10. között rendezik meg a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Mozgókép Fesztivált. Az esemény keretében három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc...

Növelte profitját a Central Médiacsoport

A múlt évben 13,62 milliárd forintos árbevételt ért el a Central Médiacsoport Zrt., ez kis mértékű növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A társaság profitja meghaladta a 2,5 milliárd forintot. (fotó: Central Médiacsoport) A...

Ezek lesznek a legnépszerűbb diákmunkák az idén

A Prohuman Diákmunka tapasztalatai alapján az átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat egy diákmunkás.Az utóbbi években egyre népszerűbb a diákmunka:...

Új sorozatokkal erősít az HBO Max

A hónapban több mint 20 új sorozat vagy évad érkezik, illetve jól ismert filmek is elérhetővé válnak júniusban az HBO Maxon.Júniusban jobbnál jobb sorozatok várják az HBO Max nézőit, többek között érkezik a Mayans...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Újra trendi a butatelefon

A fiatalok körében egyre népszerűbb Nokia 2660 Flip mostantól Pop Pink és Lush Green színben is elérhető. A butatelefonok egy új aranykor hajnalán állnak, ahogy a Z és Y generáció tagjai tudatosan keresik a...
televízió nézettség

A Szerencsekerékkel az Európa-liga sem bírt

Mindhárom fontos célcsoportnál a Szerencsekerék bizonyult a múlt hét legnézettebb műsorának. Igaz, a 18-49 és a 18-59 éveseknél nem volt nagy különbség a vetélkedő és az Európa-liga-döntő közvetítésének nézettsége között. Az elmúlt héten nem változtak...

Rengeteg UEFA BL-mérkőzés jön a Sport TV-n

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Sport TV-t üzemeltető AMC Networks International - Central and Northern Europe (AMCNI-CNE) hosszútávú, többéves együttműködésének köszönhetően továbbra is követhetjük a Sport TV-n az UEFA Bajnokok Ligája mérkőzéseit. Minden...

Új trendek az okosotthon-piacon

Az okosotthon-technológia folyamatosan fejlődik, ez 2023-ban sincs másképp. Az okosotthon megoldások az elmúlt néhány évben hosszú utat tettek meg, új trendek és technológiák léptek színre a hatékonyság, a kényelem és a biztonság érdekében. A...

Ezek a legnépszerűbb bulihelyek

Közeleg a nyár, indul a buliszezon, így egyre inkább felpörög a taxik iránti kereslet is. A taxisofőrök tapasztalatai szerint a legnépszerűbb budapesti partihelyszínek továbbra is a Belvárosban találhatók, míg a nyári szezonban a Budapest...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Mitől lesz fenntartható egy csúcstévé?

Az LG Electronics 2023-as OLED evo tévéi a megkapták a Carbon Trust CO2 kibocsátás csökkentéséről és CO2 méréséről szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a...

Karbonsemleges lett az Erste Magyarországon

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon. A bank az elmúlt hat évben több mint 70 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....