- Hirdetés -

A használt cikk a jövő

|

- Hirdetés -

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online apróhirdetési oldala, hogyan edukálja őket és miként segíthetnek az influenszerek a Jófogás népszerűsítésében, arról Takács Borbála, az Adevinta Hungary marketingigazgatója és Andri Diána kommunikációs vezető beszélt.

(kiemelt fotón: Takács Borbála)

- Használt tárgyakat jellemzően az vásárol, aki nem tud újat venni, vagy nem akar sokat költeni rá. Mennyire igaz ez manapság?

- Takács Borbála: Tapasztalataink szerint az árérzékenység mellett többféle motiváció is megjelenik a használt termékek adásvétele során. Vannak, akik azért böngészik az ilyen piactereket, apróhirdetési oldalakat, mert egyedi, különleges tárgyakat keresnek. Egyes felhasználóink már meglévő használati tárgyaikba keresnek alkatrészt, míg vannak, akik bizonyos használati tárgyak régebbi verzióit keresik, mert újonnan már nem kaphatók. Végül olyanok is akadnak, akik kifejezetten a tudatos vásárlás elkötelezettjei, és ezért fontos számukra, hogy fenntarthatóan szerezzék be a használati cikkeiket vagy akár a ruháikat.

- Terméktípustól függetlenül miért érdemes a Jófogást választani?

- T. B.: 2018 óta minden évben bemutattuk a Secondhand Hatás kutatásunkat: az átlaghirdetéseink és az adásvételeink alapján egy skandináv tanácsadó cég kiszámolta, hogy az adott évben a Jófogás felhasználói potenciálisan mennyi szén-dioxid-kibocsátástól óvhatták meg a földet azáltal, hogy használt termékeket vettek újak helyett, így azokat nem kellett újra legyártani vagy leselejtezni. Ez az érték 2021-ben 125 ezer tonna volt, amely meglepő dolgokkal egyenértékű: 2,7 milliárd legókocka, 5 Eiffel-torony, 160 millió iPhone vagy 43 ezer autó előállításának feleltethető meg. Ezen üzenet kreatív, figyelemfelkeltő átadására egyedi megoldást találtunk ki: tavaly júliusban a Budapest Parkban volt látható Sinkovics EdE képzőművész használt tárgyakból készült illúziós installációs medveszobra (az első ilyen alkotás Magyarországon). A szobor augusztustól novemberig több Balaton-parti településen is felbukkant a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül megszervezett Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállításon. A szobrot kísérő molinót pedig neszesszerként hasznosítottuk újra és kisorsoltuk a követőink között.

- Andri Diána: 2021-ben pedig ugyanezen fenntarthatósági kampányunkba a PR-ügynökségünk, a Lounge Communication javaslatára Anzselika Habpatront, azaz Stefanovics Angéla színésznőt vontuk be. Kutatáskommunikációs aktivitásról volt szó, amelynek az alapját az említett kutatásunk adta. Mivel Anzselika csatornáján hosszabb formátumú videós tartalmak szerepelnek, tökéletesen megfelelt a Jófogás edukációs és szemléletformáló céljainak. Nem utolsósorban rendkívül egyedi karakterű véleményvezérről van szó, aki illett a Jófogás márkaszemélyiségéhez. Az influenszer szokásos menetrendjétől eltérően az első videót különkiadásként, a Föld Napjára időzítettük, hogy kitűnjön a csatorna többi tartalma közül, a másodikat pedig a Jófogás fenntarthatósági aktivitásaiban kiemelt szerepet betöltő magyarországi túlfogyasztás napján publikáltuk. Ez volt az első olyan közös kampányunk, amellyel márkaként bátrabban kiléptünk az addig megszokott termékfókuszú kommunikációs kereteinkből.

 

(Andri Diána)

- Anzselikán kívül máskor is dolgoztatok már influenszerekkel. Mi alapján választotok arco(ka)t egy-egy kampányhoz?

- A. D.: A tavaly nyári, PR-vezérelt integrált kampányunkban tizenegy influenszerrel dolgoztunk párhuzamosan, ami az eddigi hasonló projektjeink közül egyértelműen a legnagyobb szabású volt. Az ügynökség a sokszínű névsor összeállításánál az effajta együttműködéseknél megszokott mérési célokon, vagyis a követőszámon, az elérésen és az engagementen túl a célcsoportok, fogyasztói személyiségek, valamint érdeklődési körök (például lifestyle, kultúra, sport, zene, gasztro) lehető legszélesebb lefedését tartotta szem előtt. Így kerülhetett a választékba Pumped Gabo és Flour Tomi, Dragomán György és Varró Dani, Mautner Zsófi és Steiner Kristóf, illetve Kempf Zozo és Molnár Nini. A storytellingkampány alkalmából megosztott személyes történeteikben sokan találhattak sokféle kapcsolódási pontot, a PR-szemlélettel összeállított csapat a márkakommunikációs kampányunk hitelességét és a különböző médiaszegmensek megszólítását is sikeresen támogatta. Az influenszerekkel közösen sokkörös egyeztetéseket követően határoztuk meg, hogy ki milyen személyes tárgyakat helyezzen a történettel együtt a citylightok vitrinjeibe, beleértve az egyes influenszertartalmak időzítését, tartalmát és az együttműködők sajtókommunikációs aktivitásokba (például sajtóanyag, PR-fókuszú média-együttműködések, interjúk) való integrálását.

- Lakberendezési tárgyakat is gyakran vásárolnak a Jófogás felületén, erre is vannak tippjeitek?

- T. B.: A fenntarthatósági és DIY vonalon tevékenykedő Judituval az elmúlt évek alatt többször működtünk együtt, például a Bútorkincsek elnevezésű kampányunk során Jófogáson vásárolt bútorokat alakított át, ily módon DIY-tippeket adva a felhasználóinknak. Egy széket, egy fotelt és egy komódot gondolt újra, a követőink pedig bevonódhattak az átalakítás módjának kiválasztásába. A folyamatot és a végeredményt alaposan dokumentáltuk előtte-utána képekkel és a lépések részletes leírásával, aztán a megújított bútorokat kisorsoltuk. Erre épülve tavaly ősszel a Black Friday helyett Circular Monday napot hirdettünk, amelynek keretében elkezdtünk Judituval egy hosszabb távú, féléves együttműködést, ahol körbejárja a fenntartható öltözködés és életmód témakörét a Jófogásról beszerzett és újragondolt tárgyakkal, hogy népszerűsítsük a fenntarthatósághoz szorosan kapcsolódó körkörösség gondolatkörét is.

- A kisállatbiznisz is pörög nálatok, de messze nem minden tenyésztő megbízható, aki az interneten hirdet. Hogy tudjátok segíteni a felhasználókat, hogy biztonságosan vehessenek egészséges kisállatokat?

- A. D.: Évek óta szívügyünk a tudatos állattartás, ebbe azt is beleértve, hogy a hirdetésfeladási rendszerünk működése törekszik a szaporítók kiszűrésére. Hiszen magánemberek csak ár megadása nélkül, ingyen elvihetőnek hirdethetik a kutyákat, macskákat, ezzel szemben pénzért ezt csak az ellenőrzött kennelek és menhelyek tehetik. Ezt többek között egy interaktív oktatóvideó-sorozattal támogattuk meg, amely kezdő gazdiknak nyújt praktikus segítséget a legtipikusabb élethelyzetekben.

- Hogyan biztosíthatja be magát valaki, aki online vásárol használt terméket? Hogyan tudtok ebben a Jófogásnál segíteni?

- T. B.: Már több mint egy éve, hogy más érintett márkákkal és az ORFK szakmai támogatásával edukációs célú adatvédelmi kampányt indítottunk, kiemelve és folyamatosan bemutatva a leggyakoribb aktuális adathalászmódszereket, hogy a felhasználók időben gyanút foghassanak. A használt tárgyak adásvétele egyre kedveltebb, és ezt a gazdasági nehézségek, valamint a környezettudatos fogyasztók is megerősítik – emiatt minden ilyen platform csábító, és a nagyszámú felhasználóbázis miatt jobban ki van téve az adathalászcsalásoknak. Ezek ellen a leghatékonyabban úgy tudunk védekezni, ha már csírájában elfojtjuk a próbálkozásokat, és egyből megszólal bennünk a vészcsengő. Ezért fektet a Jófogás nagy hangsúlyt arra, hogy minden kommunikációs csatornánkon (PR-aktivitásokkal, saját felmérésekkel közösségimédia-felületeken, hírlevelekben, blogcikkekben, alkalmazásértesítésekkel, influenszer-együttműködésekkel) tájékoztassuk a felhasználóinkat, és tudatosítsuk bennük a helyes adásvétel folyamatát és a legjellemzőbb trükköket, amiket az adathalászok használnak.

 

Tuza Dorottya

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Jó hír az Auchan vásárlóinak

Tavasszal a Munch is bekerült az Auchan élelmiszermentő folyamatába. Kezdetben két hipermarkettel indultak, de a munkatársak lelkesedésének, valamint a munch csomagok sikerének köszönhetően jóval a tervezett időpont előtt bevezették és mostanra már az összes...

Új évaddal folytatódik a népszerű sorozat

Két saját gyártású produkció is debütál a pünkösdi hétvégén a Spektrum Home-on és a Spektrumon. Az Álomkertek harmadik évada bemutatja a publikum számára gyakran rejtett magyar ékszerdoboz-kerteket, míg a Mesterségek memoárja tisztelgés az évszázados...

Megdobta a repülőjegy-foglalásokat az EB

Stuttgartba átlagosan 60 ezer Ft-ba kerül egy repülőjegy az Eb alatti időszakra Magyarországról. A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság miatt 59 százalékkal több magyar repül Németországba, mint tavaly ugyanebben az időszakban a Kiwi.com foglalási adatai alapján. Az...

Tisztújítás és új projektek az MMSZ-nél

Tisztújító közgyűlést tartott a héten a szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ), amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak. A szervezet a jövőben területen tervezi erősíteni jelenlétét, az egyik az...

A lottózás új szintje és digitalizáció a Business Lounge-ban

A Business Lounge legfrissebb adásában az első Posta Lottózó megnyitásáról, a lottóturizmusról, a kereszt- és felülértékesítésről mesélt Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi igazgatója és Nemes Gábor György, a Magyar Posta Zrt. lakossági értékesítési...

Gyorsított a Vodafone

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben,...

Limitált kiadású sörkollekcióra licitálhatnak a focirajongók

A Liverpool FC legendás menedzserének, Jürgen Klopp távozásának alkalmából a Carlsberg összefogott az ERDINGER Weissbräuval, és közösen kiadtak egy limitált szériás ünnepi sört – minden hivatalos meccsére egy palackkal, amelyet a Vörösök kispadján töltött.Összesen...

Egyre több vállalat hazudja magát zöldebbnek

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő. A környezeti visszaélések egyik esete, a zöldmosás a vizsgált cégek 7 százalékánál már előfordult, vagyis amikor a környezetkárosító vállalatok magukat...

Változások a Central Médiacsoportnál

Magyarország egyik legnagyobb független médiavállalata, a Central Médiacsoport folytatja szervezeti átalakulását, amelynek célja a kiadó versenyképességének növelése, valamint a kelet- és közép-európai terjeszkedés. Július 1-től csatlakozik a vállalat felsővezetéséhez Petr Bednar, aki korábban Csehország...

Fesztiválozik az Auchan

A pünkösdi hétvégén a Jazzy Fesztiválra, nyáron pedig az EFOTT-ra települ ki az Auchan. Előbbin sajt- és tapastálak mellett boros standdal, utóbbin pedig a fesztivál hivatalos boltjaként lesz jelen. Az Auchan szakértői szerint a...
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Zenés program várja a gyerekeket

A Müpa különleges izgalmakkal készül május utolsó vasárnapjára a legifjabbaknak: május 26-án a Müpa Gyermeknapon ingyenes koncertek, mesés-táncos előadások, rengeteg kreatív és zenés foglalkozás, valamint sok-sok játék várja az egész családot bent az épületben...

Jó hír az Auchan vásárlóinak

Tavasszal a Munch is bekerült az Auchan élelmiszermentő folyamatába. Kezdetben két hipermarkettel indultak, de a munkatársak lelkesedésének, valamint a munch csomagok sikerének köszönhetően jóval a tervezett időpont előtt bevezették és mostanra már az összes...

Új évaddal folytatódik a népszerű sorozat

Két saját gyártású produkció is debütál a pünkösdi hétvégén a Spektrum Home-on és a Spektrumon. Az Álomkertek harmadik évada bemutatja a publikum számára gyakran rejtett magyar ékszerdoboz-kerteket, míg a Mesterségek memoárja tisztelgés az évszázados...

Megdobta a repülőjegy-foglalásokat az EB

Stuttgartba átlagosan 60 ezer Ft-ba kerül egy repülőjegy az Eb alatti időszakra Magyarországról. A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság miatt 59 százalékkal több magyar repül Németországba, mint tavaly ugyanebben az időszakban a Kiwi.com foglalási adatai alapján. Az...

Tisztújítás és új projektek az MMSZ-nél

Tisztújító közgyűlést tartott a héten a szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ), amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak. A szervezet a jövőben területen tervezi erősíteni jelenlétét, az egyik az...

Don't Miss

A jó ötleteket nem büdzsében mérik – interjú Sárospataki Alberttel

Az idén tízéves online számlázó, a Billingo vihette haza az Év Vállalata díjat a kilencedik Marketing Diamond Awardsról. Az elsősorban mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató cég ügyvezetőjét, Sárospataki Albertet kérdeztük a pályázataikról, a Billingo...

Morálisan jót tenni üzletileg is kifizetődő

„Aligha tekinthető felelősségvállalásnak - és etikusnak - az, amikor egy tízmilliós költségvetésű imázskampányt tessék-lássék „bekoszolunk” egy kis kutyasétáltatással” - nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dr. Pintér Dániel Gergő, a BioTechUSA-cégcsoport vállalati kommunikációs, PR és CSR...

Keressük a legújabb technológiai megoldásokat – interjú Losonczi Balázzsal

A hatékonyság nem elsősorban pénz, sokkal inkább szakmai felkészültség kérdése – vallja Losonczi Balázs, a Pentacom ügyvezetője. A 2001-ben alapított digitális ügynökség lett az idei Marketing Diamond Awardson az Év Ügynöksége, ezzel kapcsolatban kérdeztük...

Fontos, hogy megőrizzük az önbizalmunkat – interjú Samu Zsófiával

Mire van szükség a karrier és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez, mennyire egyenlőek a nők és a férfiak karrierépítési lehetőségei Magyarországon – többek között ezekről kérdeztük Samu Zsófiát. A Samsung Electronics márkakommunikációs vezetője beszélt arról...

Elképesztő támogatást nyújthat a család – interjú Holló Mártával

Kihívásokat hozhat egy karrierútban a gyerekvállalás, a női szerepek mindennapos megoldása, ebben elképesztő támogatást nyújthat a család, ahogy nálam is történt – mondta el a Marketing&Media magazinnak Holló Márta. A Magyar Telekom vállalati kommunikációs...