- Hirdetés -

A használt cikk a jövő

|

- Hirdetés -

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online apróhirdetési oldala, hogyan edukálja őket és miként segíthetnek az influenszerek a Jófogás népszerűsítésében, arról Takács Borbála, az Adevinta Hungary marketingigazgatója és Andri Diána kommunikációs vezető beszélt.

(kiemelt fotón: Takács Borbála)

- Használt tárgyakat jellemzően az vásárol, aki nem tud újat venni, vagy nem akar sokat költeni rá. Mennyire igaz ez manapság?

- Takács Borbála: Tapasztalataink szerint az árérzékenység mellett többféle motiváció is megjelenik a használt termékek adásvétele során. Vannak, akik azért böngészik az ilyen piactereket, apróhirdetési oldalakat, mert egyedi, különleges tárgyakat keresnek. Egyes felhasználóink már meglévő használati tárgyaikba keresnek alkatrészt, míg vannak, akik bizonyos használati tárgyak régebbi verzióit keresik, mert újonnan már nem kaphatók. Végül olyanok is akadnak, akik kifejezetten a tudatos vásárlás elkötelezettjei, és ezért fontos számukra, hogy fenntarthatóan szerezzék be a használati cikkeiket vagy akár a ruháikat.

- Terméktípustól függetlenül miért érdemes a Jófogást választani?

- T. B.: 2018 óta minden évben bemutattuk a Secondhand Hatás kutatásunkat: az átlaghirdetéseink és az adásvételeink alapján egy skandináv tanácsadó cég kiszámolta, hogy az adott évben a Jófogás felhasználói potenciálisan mennyi szén-dioxid-kibocsátástól óvhatták meg a földet azáltal, hogy használt termékeket vettek újak helyett, így azokat nem kellett újra legyártani vagy leselejtezni. Ez az érték 2021-ben 125 ezer tonna volt, amely meglepő dolgokkal egyenértékű: 2,7 milliárd legókocka, 5 Eiffel-torony, 160 millió iPhone vagy 43 ezer autó előállításának feleltethető meg. Ezen üzenet kreatív, figyelemfelkeltő átadására egyedi megoldást találtunk ki: tavaly júliusban a Budapest Parkban volt látható Sinkovics EdE képzőművész használt tárgyakból készült illúziós installációs medveszobra (az első ilyen alkotás Magyarországon). A szobor augusztustól novemberig több Balaton-parti településen is felbukkant a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül megszervezett Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállításon. A szobrot kísérő molinót pedig neszesszerként hasznosítottuk újra és kisorsoltuk a követőink között.

- Andri Diána: 2021-ben pedig ugyanezen fenntarthatósági kampányunkba a PR-ügynökségünk, a Lounge Communication javaslatára Anzselika Habpatront, azaz Stefanovics Angéla színésznőt vontuk be. Kutatáskommunikációs aktivitásról volt szó, amelynek az alapját az említett kutatásunk adta. Mivel Anzselika csatornáján hosszabb formátumú videós tartalmak szerepelnek, tökéletesen megfelelt a Jófogás edukációs és szemléletformáló céljainak. Nem utolsósorban rendkívül egyedi karakterű véleményvezérről van szó, aki illett a Jófogás márkaszemélyiségéhez. Az influenszer szokásos menetrendjétől eltérően az első videót különkiadásként, a Föld Napjára időzítettük, hogy kitűnjön a csatorna többi tartalma közül, a másodikat pedig a Jófogás fenntarthatósági aktivitásaiban kiemelt szerepet betöltő magyarországi túlfogyasztás napján publikáltuk. Ez volt az első olyan közös kampányunk, amellyel márkaként bátrabban kiléptünk az addig megszokott termékfókuszú kommunikációs kereteinkből.

 

(Andri Diána)

- Anzselikán kívül máskor is dolgoztatok már influenszerekkel. Mi alapján választotok arco(ka)t egy-egy kampányhoz?

- A. D.: A tavaly nyári, PR-vezérelt integrált kampányunkban tizenegy influenszerrel dolgoztunk párhuzamosan, ami az eddigi hasonló projektjeink közül egyértelműen a legnagyobb szabású volt. Az ügynökség a sokszínű névsor összeállításánál az effajta együttműködéseknél megszokott mérési célokon, vagyis a követőszámon, az elérésen és az engagementen túl a célcsoportok, fogyasztói személyiségek, valamint érdeklődési körök (például lifestyle, kultúra, sport, zene, gasztro) lehető legszélesebb lefedését tartotta szem előtt. Így kerülhetett a választékba Pumped Gabo és Flour Tomi, Dragomán György és Varró Dani, Mautner Zsófi és Steiner Kristóf, illetve Kempf Zozo és Molnár Nini. A storytellingkampány alkalmából megosztott személyes történeteikben sokan találhattak sokféle kapcsolódási pontot, a PR-szemlélettel összeállított csapat a márkakommunikációs kampányunk hitelességét és a különböző médiaszegmensek megszólítását is sikeresen támogatta. Az influenszerekkel közösen sokkörös egyeztetéseket követően határoztuk meg, hogy ki milyen személyes tárgyakat helyezzen a történettel együtt a citylightok vitrinjeibe, beleértve az egyes influenszertartalmak időzítését, tartalmát és az együttműködők sajtókommunikációs aktivitásokba (például sajtóanyag, PR-fókuszú média-együttműködések, interjúk) való integrálását.

- Lakberendezési tárgyakat is gyakran vásárolnak a Jófogás felületén, erre is vannak tippjeitek?

- T. B.: A fenntarthatósági és DIY vonalon tevékenykedő Judituval az elmúlt évek alatt többször működtünk együtt, például a Bútorkincsek elnevezésű kampányunk során Jófogáson vásárolt bútorokat alakított át, ily módon DIY-tippeket adva a felhasználóinknak. Egy széket, egy fotelt és egy komódot gondolt újra, a követőink pedig bevonódhattak az átalakítás módjának kiválasztásába. A folyamatot és a végeredményt alaposan dokumentáltuk előtte-utána képekkel és a lépések részletes leírásával, aztán a megújított bútorokat kisorsoltuk. Erre épülve tavaly ősszel a Black Friday helyett Circular Monday napot hirdettünk, amelynek keretében elkezdtünk Judituval egy hosszabb távú, féléves együttműködést, ahol körbejárja a fenntartható öltözködés és életmód témakörét a Jófogásról beszerzett és újragondolt tárgyakkal, hogy népszerűsítsük a fenntarthatósághoz szorosan kapcsolódó körkörösség gondolatkörét is.

- A kisállatbiznisz is pörög nálatok, de messze nem minden tenyésztő megbízható, aki az interneten hirdet. Hogy tudjátok segíteni a felhasználókat, hogy biztonságosan vehessenek egészséges kisállatokat?

- A. D.: Évek óta szívügyünk a tudatos állattartás, ebbe azt is beleértve, hogy a hirdetésfeladási rendszerünk működése törekszik a szaporítók kiszűrésére. Hiszen magánemberek csak ár megadása nélkül, ingyen elvihetőnek hirdethetik a kutyákat, macskákat, ezzel szemben pénzért ezt csak az ellenőrzött kennelek és menhelyek tehetik. Ezt többek között egy interaktív oktatóvideó-sorozattal támogattuk meg, amely kezdő gazdiknak nyújt praktikus segítséget a legtipikusabb élethelyzetekben.

- Hogyan biztosíthatja be magát valaki, aki online vásárol használt terméket? Hogyan tudtok ebben a Jófogásnál segíteni?

- T. B.: Már több mint egy éve, hogy más érintett márkákkal és az ORFK szakmai támogatásával edukációs célú adatvédelmi kampányt indítottunk, kiemelve és folyamatosan bemutatva a leggyakoribb aktuális adathalászmódszereket, hogy a felhasználók időben gyanút foghassanak. A használt tárgyak adásvétele egyre kedveltebb, és ezt a gazdasági nehézségek, valamint a környezettudatos fogyasztók is megerősítik – emiatt minden ilyen platform csábító, és a nagyszámú felhasználóbázis miatt jobban ki van téve az adathalászcsalásoknak. Ezek ellen a leghatékonyabban úgy tudunk védekezni, ha már csírájában elfojtjuk a próbálkozásokat, és egyből megszólal bennünk a vészcsengő. Ezért fektet a Jófogás nagy hangsúlyt arra, hogy minden kommunikációs csatornánkon (PR-aktivitásokkal, saját felmérésekkel közösségimédia-felületeken, hírlevelekben, blogcikkekben, alkalmazásértesítésekkel, influenszer-együttműködésekkel) tájékoztassuk a felhasználóinkat, és tudatosítsuk bennük a helyes adásvétel folyamatát és a legjellemzőbb trükköket, amiket az adathalászok használnak.

 

Tuza Dorottya

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Rajtol a sztárvetélkedő az RTL+-on

Az előző évad sikerét követően, június 9-től, újabb sztárok vetélkednek Sebestyén Balázs nappalijában, kizárólag az RTL+ előfizetői kínálatában. A Gyertek át! - A Sztárvetélkedő hetedik évada sem fogja nélkülözni a pikáns humort, a szókimondó sztárvetélkedőben...

Így lehet kiberbiztos a nyaralás

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat...

Rocklegendák érkeznek Budapestre

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy felejthetetlen koncerttel szeretnék meglepni a rockzene rajongóit. A legendás banda tagjai között található Johnny Depp, Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Tommy Henriksen.A Hollywood Vampires nem csupán...

Ezek a filmek vonzották a nézőket

Izgalmas és eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Warner Bros. Discovery (WBD). Az Egyesült Államokban nagyszabású kampány keretében bevezették a MAX-ot, a WBD továbbfejlesztett streaming platformját, globálisan megünnepelték a Warner Bros. 100 éves évfordulóját,...

Nyerő lehet az ingatlanbefektetés

A múlt héten bejelentett szigorítások alaposan átrajzolhatják a megtakarítások piacát a pénzügyi szakemberek várakozásai alapján. A kormányzati szándék egyértelműen az állampapírok piacának erősítése, de emellett az ingatlanbefektetések szerepe is tovább erősödhet a Duna House...

A mélypont után ismét nőtt a hazai vállalkozások száma

Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma Magyarországon, idén megfordult a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) eltörlése nyomán kialakulni látszó tavalyi negatív trend. A legnagyobb arányú emelkedés az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató...

Újabb segítség a vállalkozásoknak

Az elmúlt 3 év gazdasági eseményei nem kímélték a vállalkozói szektort. A kereskedelem és az ipar különösen nehéz helyzetben van, ami számos boltbezárást és az ipari termelés volumenének csökkenését eredményezte. Ez a kihívásokkal teli...

Olvasásra buzdít a Libri

A történetek, amiket olvasunk, beépülnek a mindennapjainkba, a személyiségünkbe, és stresszcsökkentő hatással bírnak. Magyarország piacvezető könyvkereskedőjeként a Libri legújabb, június 5-én indult, bármikor elkezdhető olvasásnépszerűsítő programjában is az olvasás pozitív élettani hatásaira helyezi hangsúlyt....

Újabb rossz hírek a magyar gazdaságról

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH adatai szerint az ipari termelés volumene éves szinten 5,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. A...

Nyáron sem maradunk új sorozatok nélkül

A következő hónapokban is számos új sorozat lesz látható az HBO Maxon és a Discoveryn, íme néhány ígéretes produkció.A kormányzó ötös (First Five)premier: június 9. HBO MAX, a 3 részes sorozat összes epizódja elérhető...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Saját streaming szolgáltatást indít a Real Madrid

A Real Madrid lett a legújabb futballklub, amely saját streaming szolgáltatást indít. A klub RM Play nevű platformja több mint 700 órányi tartalmat tartalmaz majd, és elérhető lesz mobiltelefonon, táblagépeken és okostévéeszközökön, köztük Apple...

Rajtol a sztárvetélkedő az RTL+-on

Az előző évad sikerét követően, június 9-től, újabb sztárok vetélkednek Sebestyén Balázs nappalijában, kizárólag az RTL+ előfizetői kínálatában. A Gyertek át! - A Sztárvetélkedő hetedik évada sem fogja nélkülözni a pikáns humort, a szókimondó sztárvetélkedőben...

Így lehet kiberbiztos a nyaralás

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat...

Rocklegendák érkeznek Budapestre

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy felejthetetlen koncerttel szeretnék meglepni a rockzene rajongóit. A legendás banda tagjai között található Johnny Depp, Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Tommy Henriksen.A Hollywood Vampires nem csupán...

Ezek a filmek vonzották a nézőket

Izgalmas és eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Warner Bros. Discovery (WBD). Az Egyesült Államokban nagyszabású kampány keretében bevezették a MAX-ot, a WBD továbbfejlesztett streaming platformját, globálisan megünnepelték a Warner Bros. 100 éves évfordulóját,...

Podcast

Ha eszközként kezeljük, máshogy állunk hozzá

Talán túl sok sci-fi-t néztünk gyerekkorunkban és azért viszonyulunk fenntartásokkal a mesterséges intelligenciához, aminek ma már a számítógépes játékok világától elkezdve az orvosi diagnosztikáig szinte mindenhol hasznát veszik. De tény, hogy kikerülhetetlen, így kérdés,...

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Don't Miss

A bankszektor is kizöldülhet

A piac minden szereplője, így egy pénzintézet is tehet a fenntarthatóságért, jól mutatja ezt a most létrejövő MBH Bank példája. Szege György ESG- és fenntarthatósági vezetőt kérdeztük az MBH Bank céljairól, törekvéseiről és zöldhitel...

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Országos mentőakcióban a Spar

Féléves tesztelést követően mostantól valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatnak a vevők a tudatos élelmiszermentés folyamatába a Munch-applikációval, amelyen keresztül akár 66 százalékkal olcsóbban, gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá jó minőségű élelmiszerekhez.Sok családban még...

Fenntartható ötleteket díjaztak

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók...

Évente 19 ezer tonna bútort égetünk el

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. Igény lenne a már nem használt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....