- Hirdetés -

A Király bemutatásával magasra tettük a lécet

|

- Hirdetés -

Az RTL-es menedzserekkel készült interjúsorozatunk mai folytatásából kiderül, hogy mire számítanak a reklámpiacon, mit gondolnak a tévé profitabilitásáról és mit terveznek még erre az évre. A sorozat első része itt, második része pedig itt olvasható.

- Mennyire lehet optimistán látni a piaci folyamatokat? Jobb év lesz az idei a reklámpiacon, mint a tavalyi? Gondolom, elég sok múlik ezen, ha a cég gazdálkodását, működését nézzük.

- Dudás Gergely: Pesszimistán nem is érdemes nézni! Az első néhány hónap alapján inkább pozitív dolgokról tudok beszámolni a hirdetési piacon, miközben nyilván vannak kihívások is. Csak hogy egy példát említsek: az ellátási láncok problémái miatt 2022 legnagyobb zuhanását az autós szektor hozta a tévés reklámköltésben. Ők viszont az idén eddig a legnagyobb visszatérők, hiszen változott a helyzet a gyártásban, és újra vannak autók. Továbbra is nagyon sok saját gyártással készülünk, ami nagyban támogatja a non-szpot együttműködéseinket. Az idén már volt olyan helyzet is, amikor sorban álltak a partnerek egy megjelenésért.

- Hogyan hatnak majd a gazdasági folyamatok az RTL-re és a piacra? Mire számítotok?

- Horváth Krisztina: Intenzív, izgalmas év áll előttünk, nem lesz könnyű, mint ahogy a piac egyetlen szereplőjének sem. De biztos vagyok abban, hogy számunkra sikeres lesz, mert jó csapattal, jó célért dolgozunk, adottak a siker komponensei.

- Dudás Gergely: Az biztos, hogy mindenki óvatosabban tervez, mint korábban, ugyanakkor mintha sokkal nagyobb lett volna a várható gazdasági nehézségektől való riogatás 2022-ben, mint ahogy az ténylegesen történt. Én azt látom, hogy kezd leülepedni a porfelhő, tisztul a kép, erősödik a bizalom (például a GKI konjunktúraindexe). Ez pedig jó hír a reklámpiacnak.

- Lehet a tévé a jövőben az eddigieknél is profitábilisabb médiavállakozás, vagy reálisan 1-2 milliárdos profit van benne? Ami pedig csak akkor elég jó, ha nincs reklámadó. Ez az idén nincs, de jövőre nyitott kérdés, hogy mi lesz.

- Dudás Gergely: Ha a reklámadót kivesszük a képből, mi akkor is azt gondoljuk, hogy lehet egy médiavállalkozás még profitábilisabb. Ehhez több lábon kell tudnunk állni és több csatornán keresztül eljutni a nézőinkhez, fogyasztóinkhoz. Az RTL márka továbbra is egy elképesztően erős hívószó a magyar piacon, legyen szó lineáris tévéről, videós híroldalról vagy akár előfizetéses streamingről. A feladat persze az, hogy ezek mögött megtaláljuk a hosszú távon fenntartható üzleti modelleket.

- Min lesznek a fókuszok, kihívások 2023-ban, ha az egyes területeket nézzük?

- Vidus Gabriella: A közös feladatunk, hogy a stratégiánknak megfelelően fenntarthatóvá váljanak és szülessenek új digitális termékek, amelyek a meglévőkkel együtt eljuttatják az RTL tartalmait a fogyasztóhoz, biztosítják a lehető legszélesebb elérést és annak eredményes monetizációját. Az én feladatom ebben az, hogy olyan hosszú távú és összehangolt stratégia jöjjön létre, amely már azt mutatja, hogy milyen lesz az RTL öt év múlva.

- Grósz Judit: Digitális területen mindenképp a folyamatos termékfejlesztésre fókuszálunk. Emellett vállalati szintű adatszolgáltatási rendszert építünk és minden működési területünkön meghonosítjuk az adattudatos szemléletet, hogy az RTL-t folyamatosan okos vagy smart médiavállalattá alakítsuk.

- Kolosi Péter: Egyre élesebb a néző szabadidejéért folytatott verseny, mind többen fordulnak a streaming felé. A mi feladatunk az, hogy az ő számukra az RTL+-on erős ajánlatot adjunk, és olyan műsorokkal jelentkezzünk a lineáris adásunkban is, hogy úgy érezzék, érdemes az estét az RTL-lel tölteni. A korábban említett tartalmak mellett vannak további, erre az évre tervezett bemutatóink, amelyeket még nem jelentettünk be. Közben pedig már gőzerővel folyik a 2024-es műsorok tervezése is. Így biztosan mondhatom, hogy aki nem streamingelni akar, az is folyamatosan számíthat majd újdonságokra az RTL-től. Annál is lényegesen többre, mint ami az elmúlt években megszokott volt.

- Szabó Balázs: Új alapokra kell helyezni, amit a lineáris tévéről gondolunk, és az újragondolt terveinkhez biztosítanunk kell a tartalmi hátteret. A nézői szokások átalakulását le kell tudnunk követni a kábelportfóliónkkal is. A rebrandelt és az új struktúrával jelentkező RTL Gold, RTL Három és RTL Kettő is jól szerepelt az őszi szezonban. Ezt az utat, amit a kábelekkel elkezdtünk járni, 2023-ban is folytatjuk. Az RTL+ nagyon jól startolt, A Király bemutatásával magasra tettük saját magunk számára a lécet, de bizton állíthatom, hogy a platformon debütáló további tartalmakkal sem okozunk majd csalódást az előfizetőknek. Hatalmas és értékes inventory van a kezünkben, amit el szeretnénk juttatni a legtöbb nézőhöz, mert azt gondoljuk, hogy univerzális témákat, problémákat dolgoznak fel.

- Dudás Gergely: Ad salesben a legfontosabb dolgunk az idén, hogy a kampányok rendben teljesüljenek. Ebben, be kell valljam, voltak kihívások az elmúlt néhány hónapban. Gőzerővel azon dolgozunk, hogy ezt mihamarabb magunk mögött tudjuk hagyni. Marketingvonalon is van teendőnk bőven. Elég, ha csak az RTL+-t említem, ahol szintén ambiciózus céljaink vannak. Hozzáteszem, a D2C nekünk egy új világ, sokat tanulunk, és biztos vagyok benne, hogy még sokat is fogunk tanulni, hiszen hosszú távú befektetésről van szó. Az érme másik oldala pedig, hogy a terveinkhez megtaláljuk a megfelelő erőforrásokat, és itt legfőképpen a szakembergárdára gondolok. Azt gondolom, hogy ezen a téren is nagyon jó irányba haladunk.

- Horváth Krisztina: Innovatív és változatos év elé nézünk, hiszen a streaming másfajta üzleti modellt jelent, mint amiben eddig dolgoztunk. De ez a párhuzamos üzleti modellekben való működés lesz a jövő, ami azt is jelenti, hogy különböző üzleti felállásokhoz kell alkalmazkodnunk és optimalizálnunk a folyamatainkat. Emellett az idei évben tovább vizsgáljuk a lehetséges új termékeket és a potenciális üzleti lehetőségeket.

- Endrei-Kiss Judit: Az, hogy a területünk ne csak megfelelő módon támogassa az üzletet, de képes legyen drive-olni is az átalakulást, és egy attraktív vállalati brand mellé vonzó munkáltatói márkát építsünk 2023-ban. Az átalakulásban fontos szempont az idén, hogy a jelenlegi kollégáink meglévő tudását, tapasztalatát megbecsüljük és támogassuk is őket abban, hogy új készségekkel, tudással gazdagíthassák a meglévő tudásukat. A következő hónapokban új területek fejlődnek tovább és bővülnek, különösen a digitális streaming, az online és az adatterületekre várunk új kollégákat, de bővülnek a klasszikus vállalati (pénzügy, HR, IT, compliance) területeink is.

- Gonda Gáspár: Jelenleg a legfontosabb aktuális kihívás a projektiroda felállítása, amely arra hivatott, hogy a vállalatban futó projekteket koordinálja annak érdekében, hogy azok minél gyorsabban és sikeresen a megvalósulási fázisba érve a vállalat működését támogassák. További feladat az eddigi transzformációs eredmények és a kialakult szervezet megerősítése, hogy tovább tudjunk lépni a transzformáció útján.

 

Marketing&Media

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Nagyot újított a K&H

Szóbeli utasítás alapján is lehet forintátutalást kezdeményezni a K&H mobilbankjában. A K&H tavaly novemberben indította útjára Kate-et, a mesterséges intelligencián alapuló digitális pénzügyi asszisztenst, akivel az ügyfélkör 65 százaléka már találkozott, 6,5 százaléka pedig...

Kapszulás vagy kotyogós? Ezt veszik a kávérajongók

Tízből hat vásárló kapszulás kávét rendel, megerősödött az őrölt kávék forgalma, az ügyfelek több mint ötöde pedig online rendel szemes kávét az eMAG-ról. Az eMAG legutóbb 2021-ben vizsgálta a platformján zajló kávévásárlási szokásokat, akkor...

Ennyit keres most egy kezdő informatikus

A legtöbben minimum 5 év szakmai múlttal, vendéglátós, oktatási, pénzügyi vagy kereskedelmi területről váltanak IT-ra.A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon az informatikusok: egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan...

Egyre több magyar munkavállaló keres külföldön munkát

Az utóbbi években fokozódó tendencia, hogy egyre több magyar állampolgár hagyja el hazáját, hogy külföldön találjon munkát és boldogulást. Ez a jelenség főként a hazai gazdasági instabilitás és az ezzel járó infláció eredménye.Az Európai...

Több száz emberen segített az Erste

Az elmúlt években 70 család, összesen mintegy 400 ember lakhatási gondjain enyhített az Erste Social Housing programjának segítségével a Habitat for Humanity Magyarország. A bank a lakhatási világnap alkalmából a magyar társadalom egyik legégetőbb...

Valódi növekedésről álmodni sem mernek a hazai cégek

Enyhén magasabb árbevétel- és nyereségnövekedéssel tervez a hazai kkv-szektor az év elejéhez képest, de továbbra is messze az infláció alatt vannak a várakozások: átlagosan 8,6 százalékos bevétel-, és 4,4 százalékos profit reálérték növekedést valószínűsítenek...

Erősítenék a média átláthatóságát és függetlenségét

Az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabályról 448 szavazattal, 102 ellenében és 75 tartózkodással kedden elfogadott álláspontjukban az Európai Parlament képviselői azt várják el a tagállamoktól, hogy gondoskodjanak a nézőpontok minél szélesebb körének nyilvánosságot adó...

Nemzetközi szervezethez csatlakozott az MMSZ

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) 11. tagként csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek kohéziós európai hálózatához a European Marketing Confederationhöz (EMC). A több mint 30 éves Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) elkötelezett a marketing szerepének és értékteremtő képességének...

Erőteljesen fognak emelkedni az árak a tévés reklámoknál

Komoly áremelkedésre kell számítani a tévés reklámok kapcsán – mutatott rá Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója az Internet Hungary első napján tartott kerekasztal-beszélgetés során. A disztribúciós díjak alakulása is kérdéses és az is...

Új ügyféllel erősít az Arany Digital Agency

A hosszú távú márkastratégia és kommunikációs stratégia kialakításával a Tarr telekommunikációs cég kreatív ügynöksége, marketingkommunikációs tanácsadója lett az Arany Digital Agency (ADA), miközben a telekommunikációs márka pedig a Tarr KSC Szekszárd kosárlabda-csapatának névadó szponzora...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Fontos ügyet támogathatnak a Tesco vásárlói

Az előző évekhez hasonlóan a Tesco 2023 októberében is jótékonysági akciót indított az emlőrák elleni küzdelem támogatására. A Go Pink címkével jelölt termékek vásárlásával az áruházlánc vásárlói 5 forinttal segítik a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati...

Nagyot újított a K&H

Szóbeli utasítás alapján is lehet forintátutalást kezdeményezni a K&H mobilbankjában. A K&H tavaly novemberben indította útjára Kate-et, a mesterséges intelligencián alapuló digitális pénzügyi asszisztenst, akivel az ügyfélkör 65 százaléka már találkozott, 6,5 százaléka pedig...

Kapszulás vagy kotyogós? Ezt veszik a kávérajongók

Tízből hat vásárló kapszulás kávét rendel, megerősödött az őrölt kávék forgalma, az ügyfelek több mint ötöde pedig online rendel szemes kávét az eMAG-ról. Az eMAG legutóbb 2021-ben vizsgálta a platformján zajló kávévásárlási szokásokat, akkor...

Ennyit keres most egy kezdő informatikus

A legtöbben minimum 5 év szakmai múlttal, vendéglátós, oktatási, pénzügyi vagy kereskedelmi területről váltanak IT-ra.A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon az informatikusok: egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan...

Egyre több magyar munkavállaló keres külföldön munkát

Az utóbbi években fokozódó tendencia, hogy egyre több magyar állampolgár hagyja el hazáját, hogy külföldön találjon munkát és boldogulást. Ez a jelenség főként a hazai gazdasági instabilitás és az ezzel járó infláció eredménye.Az Európai...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Megváltoztatni a rendszert

A marketingnek el kell foglalnia a területet megillető méltó helyet a vállalat működésében, a marketingeseknek pedig láttatniuk kell a szerepüket az ügyfélélmény alakításában – hangsúlyozza Bánhegyi Zsófia, a legsikeresebb hazai marketingszakembereket bemutató Top50-es rangsor...

Nincs felső határ egy konferencia esetén – interjú Csermely Ákossal

Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától, átveheti-e az MI a konferenciaszervezést, mennyi látogatót várnak idén az Internet Hungary-re – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Csermely Ákos. Az esemény főszervezője elárulta azt...

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...
- Hirdetés -

SzuperZöld

A fenntarthatóságról tanít a KPMG és a Microsoft

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági...

Ezek a legfenntarthatóbb úticélok Magyarországon

Az emberiség megnyitotta a pokol kapuit - jelentette ki néhány nappal ezelőtt az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres, hangsúlyozva, hogy jelenleg egy 2,8 fokos hőmérséklet emelkedés felé tartunk. De vajon hogyan ítélik meg az emberek...

Erre költött közel 3 milliárd forintot az AutoWallis

Elkészítette éves Zöld allokációs és hatás jelentését az AutoWallis Zöld Bizottsága, mely a társaság által két évvel ezelőtt kibocsátott 6,6 milliárd forint összegű, zöld kötvényekből befolyt forrás felhasználásáról és azok környezeti hatásairól szól. A...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....