- Hirdetés -

A marketing egy konverziógyárrá vált

|

- Hirdetés -

A marketing szektortól függetlenül a legtöbb cégnél olyan iránytű lett, vagy kellene, hogy legyen, ami nem a kész terméket, irányt, vagy stratégiát szolgálja ki, mint egyfajta „enabler”, hanem konkrétan meghatározza az irányt – állítja Szauter Zsolt. A Foodora marketingvezetője beszélt a Chat GPT jelenségről és arról is, hogy a tartalom, és az, hogy annak előállításában mit tud segíteni egy AI, vagy a technológia lesz valószínűleg a következő időszak nagy fejlődési területe.

- Az idei Marketing Summit szlogenje a „Marketing around the world”. Hogyan látod mennyire változik a marketing szerepe a világban és Magyarország vezető márkáinál?

- Szerintem a marketing az utóbbi 70-80 évben erősen termék fókuszú volt, a fő célja az volt, hogy a terméket, szolgáltatást, ötletet eladja, minél többet, minél gyorsabban. Kialakult az emberekben egy fajta ki nem mondott, tudat alatti tartás, vagy ellenszenv a marketing szakmával szemben, ami bizalmatlanságot szül a fogyasztókban, hiszen „csak rá akar beszélni valamire, amire nincs is szükségem”.

Az elmúlt 20 évben ez elmozdult egy olyan irányba, ahol fogyasztói igényfelmérések alapján sokkal nagyobb hatást kezdett gyakorolni magára a termékfejlesztésre a marketing. Azt kezdték vizsgálni a cégek, hogy mire van szükségük az embereknek, mik azok a mindennapi problémák, amelyekre megoldást kell keresni, legyen az egy szoftveres fejlesztés, hogy kényelmesebb legyen használni, vagy egy teljesen új termék, aminek a létezése addig sci-fi volt. Egyfajta kognitív disszonanciára alapozva, olyan termékekkel kapcsolatban jött meg az embereknek a “KELL” érzése, amiről addig nem tudták, hogy létezhet. Az addig megismert valóságunk felborult, az okostelefonok és a vezeték nélküli internet elterjedése katalizátorként hatott, és berobbantotta a közösségi média fejlődését, átalakultak a szokások, így a marketing szerepe is. Ez ma már szinte archaikus “insight”, pedig ha az első iPhone ember lenne, még le se érettségizett volna.

Pár éve még újdonság volt az adatalapú marketing. Az, hogy sokkal többet tudhatunk a fogyasztókról, pontosabb célzást tett lehetővé, így a marketing egy konverziógyárrá vált, és szétvált performance és brand marketing, pedig a klasszikus felállásban a marketing hozta a vevőt (a boltba, a weboldalra, az appra) - a termék, az árazás, az ügyfélélmény összessége pedig konvertált. Ma már egy erős brand önmagában képes erre, a digitális csatornák térnyerése által új kérdések merültek fel a hatékonyság rövid és hosszútávú mérhetőségével kapcsolatban: “vegyem meg a klikket”, vagy építsek top of mind awareness-t? Márkakötődésre, vagy tranzakcióra fókuszáljak? Hol van az egészséges egyensúly a kettő között? Persze sok, főleg KKV szektorban mozgó cégnek ezek még mindig újdonságként hatnak, és sok túl nagyra nőtt (abból a szempontból, hogy nehezen változtat alapvető stratégiákban irányt egy szervezet, ha már túl nagy, és nem elég “lapos” ) multi is próbál alkalmazkodni. Kis túlzással marketing technikailag már most a következő kérdésekre keressük a válaszokat. Nincs egy éve, hogy berobbant a chat gpt, de már prezikre generálunk vele key visual-t, vagy akár executive summary-t, amely segíti a gazdasági döntéseket, vagy a kreatív briefelést. Az, hogy ez jó-e, vagy mennyire veszélyes egyébként, egy másik kérdéskör. Szerintem a marketing, szektortól függetlenül a legtöbb cégnél olyan iránytű lett, vagy kellene, hogy legyen, ami nem a kész terméket, irányt, vagy stratégiát szolgálja ki, mint egyfajta “enabler”, hanem konkrétan meghatározza az irányt, hiszen a fogyasztókról, pszichológiai hatásmechanizmusokról adat alapon sokkal jobban tud tervezhető képet festeni, mint eddig bármikor.

- A csúcstalálkozó kiemelten foglalkozik majd a jövőbe mutató üzleti és szakmai trendekkel, digitális és technológiai megoldásokkal is. Melyek ezek közül szerinted a legfontosabbak?

- Érdekesnek tartom, hogy a legtöbb ember akkor, amikor a marketingen belüli digitalizációról beszél, elsősorban a felületek fejlődésére gondol csak - interaktív bannerek, statikus helyett AI által generált vizuális elemek, amik fogyasztónként máshogy jelennek meg, CPS alapú hirdetések, beacon technológia, ami a fizikai helyünkhöz mérten változtatja a körülöttünk lévő digitális univerzumot, ezzel egy 4. dimenziót létrehozva. Szinte csak a médiamixet érintő változások ezek, amik szebbek, színesebbek, hangosabbak, könnyebben személyre szabhatóak ugyan, de akkor is csak felületek. Azt hogy mi a tartalom, és hogy annak előállításában mit tud segíteni egy AI, vagy a technológia, szerintem izgalmasabb és mélyreható kérdéskör, valószínű ez lesz a következő időszak nagy fejlődési területe. Hogyan használjuk fel a végtelen mennyiségű fogyasztói adatot, abból mi lesz az insight és a nap végén ez hogyan szüli meg a content brief-et? Ha ilyen flow mentén kezdjük feltölteni tartalommal a digitalizált felületeket, szerintem hatványozott hatást lehet elérni.

Egy, főleg válságos időben kirajzolódó üzleti trend a tervezés pontatlansága, ezért úgy gondolom, hogy a másik terület a reális célkitűzések segítése, ezáltal elkerülendő az év közbeni kapkodásokat, segítve a pontos tervezhetőséget. Mondok egy példát: Status quo: Ahogy egy vállalat öregszik és érik, növekedési üteme lelassul, és a teljes gazdaság növekedésével együtt halad tovább. Ebben a szakaszban nehéz a hyper growth stratégiáról retention-re váltani. Kérdés: Hogyan hidalhatjuk át a szakadékot a valóság és aközött, hogy hol akarunk lenni, és mennyit akarunk növekedni?

Nagyon fontos, hogy a cégek ne felejtsék el mi a core business-ük, és arra fókuszáljanak, mert nagyon nagy a kísértés, digitálizáció, mesterséges intelligencia, végtelen csatornás médiamixek, ezért túlreprezentált célokat támasztanak, és azzá akarnak válni a fogyasztók szemében, ami messze áll a valós értékeiktől - a márkapozicionálás egy félreértett fogalommá vált. Nem lehet kihagyni a fogyasztói élményt és megítélést a tervezésből, amiben szintén segíthetnek az új eszközök. Az AOL (America Online) azért dőlt be – de legalábbis nagyot zuhant a domináns piaci helyzetéből -, mert azt hitte, hogy egy médiacég, de ügyfelei úgy gondolták, hogy egy közmű szolgáltató. Vajon kinek a véleménye a fontosabb?

- Miért döntöttetek úgy, hogy szponzorként támogatjátok a rendezvényt?

- A Covid kedvezett üzleti szempontból a webalapú szolgáltatásoknak, ami lehetőséget teremtett a növekedésre szakmailag és üzletileg is. Aztán jött egy ‘majdnem’ felívelés a gazdaságban, amit földbe döngölt a háború, az energia- és élelmiszerválság, nem beszélve a környezeti és társadalmi válságokról, amik folyamatosan eszkalálódnak. Ebben a makró és mikró környezetben két olyan mértékű rebranding van a csapat nagy részének háta mögött, amiből egy is ritkaság a magyar piacon még békeidőben is. Kialakult egy olyan kreatív és szakmai műhely a cégen belül a marketing csapat vezetésével, amit úgy gondoltunk, hogy szeretnénk kinyitni, hátha szektortól függetlenül hasznos tapasztalatokat szereztünk, amik megoszthatóak.

- Mennyiben támogathatja a mintegy 1000 fő részvételével megrendezésre kerülő Summit a marketingszakembereket, üzleti döntéshozókat abban, hogy felkészülhessenek a következő időszak kihívásaira?

- Mindamellett, hogy sok új trendről is szó lesz, azokat az utakat virtuálisan végigjárni, amin ez a rengeteg szakember végig küzdötte már magát az elmúlt időszakban, máshogy nem lenne lehetséges ennyire koncentrált formában. Még mindig sok a tévhit, vagy akár félelem, nem tudja sok cég, hogy befektessen-e marketingbe, vagy pedig ott vágjon inkább a válságos időkben. A tisztánlátás, amit egy ilyen konferencia jelenthet a tartalmánál fogva, nagy segítség lehet bárkinek, aki nem csak túlélni szeretne, hanem akár fejlődni is ebben az időszakban.

- Hogyan látod, melyek lehetnek a következő év legfontosabb kihívásai, amelyekre nagyobb figyelmet kellene fordítani itthon a marketingszakmának?

- A költségek racionalizálása egyértelmű és nehéz feladat, olyan tabukat kell feszegetni, vagy akár ledönteni, ami alapjában formálhatja át akár a médiapiacot, vagy akár a marketingnek a cégeken belül betöltött szerepét. A change management nehéz, szervezeten belül is, most szerintem egy egész szektornak kell megjárni a maga átalakulását. A mérhető teljesítmény, a marketing befektetés ROI-ja válságos időszakban mindig előkerül, és itt nem lehet érzelmi alapon, megszokásból dönteni. A csökkenő hirdetési keretek arra sarkallják a marketing szakembereket, hogy hatékonyabb csatorna mixekkel dolgozzanak, és azt kiemelkedő, izgalmas, emlékezetes tartalommal töltsék meg, ami úgy tud interaktív lenni, hogy nem növeli a gyártási költségeket.

- Nem lesz könnyű év az idei a gazdasági helyzetet tekintve és 2024 sem ígérkezik egyszerűnek. A ti cégetek számára jelenleg mi jelenti a legnagyobb kihívást? A marketing miben tudja támogatni a helyzet kezelését?

- Viszonylag penetráltnak tekinthető a piac a mi szegmensünkben, bár messze nem teljesen kiaknázott, így továbbra is nagyon pontosan kell meghatározni az egészséges akvizíció és a már meglévő ügyfelek megtartása és rendelési frekvenciájuk növelése közötti arányt. Mivel már nem csak készétel kiszállítással foglalkozunk, hanem a darkstore és local shop koncepció keretében gyakorlatilag mindent szállítunk 30 percen belül, így a gyorskereskedelem multivertikális területeinek fogyasztókkal való megismertetése továbbra is egyik fő feladatunk. Ez a terület még mindig növekedési fázisban van, de mint fentebb már szóba került, ezek rendkívűl erőforrás igényes folyamatok, ezért a befektetési stratégiánk pontos és szigorú menetrend mentén lehetnek csak sikeresek ennyire kiélezett gazdasági helyzetben.

- A Marketing Summit nemcsak a szakmai programok területén erős, de a networkingben is hatalmas lehetőséget kínál a résztvevőknek, hiszen ennyi marketingdöntéshozót nem lehet találni máshol egy időben, egy helyen. Hogyan lehet jól használni szerinted a kapcsolatépítésben meglévő lehetőségeket?

- Szerintem ez egyénfüggő, ha tudod mire/kire vagy kíváncsi, akkor “targetálj” ebben is. Olyan embereket, előadásokat keress, aminek a témája azokra a kérdésekre keres választ, amivel a te céged is küzd, vagy a saját személyes érdeklődésed középpontjában áll.

- Hogyan látod, a hazai marketingvezetőknek milyen szerepük/felelősségük van a szakmai közvélemény formálásában? Erre mennyire alkalmas egy olyan konferencia, mint a Marketing Summit?

- Az első kérdésre adott válaszban írtam, hogy “félre pozícionált” a marketing még mindig sok ember fejében, akár a fogyasztók, akár cégek más szakterületeit vezetők fejében. Arra, hogy a saját szerepünket meghatározzuk szakmán belül, kiváló alkalom, és ez az első lépés ahhoz, hogy később eljusson ez a szakmán kívülre is.

- Idén első alkalommal a csúcstalálkozó estéjén egy nagyszabású gála keretében mutatják be a TOP 50 Marketingvezető és a Signature40 rangsorokat, illetve díjazzák a szervezők a listán szereplőket. Véleményed szerint mi a jelentősége ezeknek a díjaknak?

- A szakmai elismerés mindig egy fontos visszacsatolás. Mindamellett, hogy jó tükörkép az egész piacról is, hiszen ezek a kollégák meghatározzák sok esetben a irányokat, aktuális trendeket, jó megerősítése annak az iránynak, hozzáállásnak, meglátásoknak, amit adott szakember képvisel. Méltán büszke rá szerintem, aki valaha rákerült ezekre a listákra, helyezéstől függetlenül.

- Te miért javasolnád egy marketingesnek, vagy kommunikációs területről érkező érdeklődőnek, hogy vegyen részt a Marketing Summiton?

- Ha egyszer is felmerült benned másik márkával kapcsolatban, hogy “de jó, vajon hogy csinálták?” vagy hogy “ez miért nem nekem jutott eszembe?!”, akkor gyere el, mert itt meg lehet tudni a végeredményhez vezető utakról azokat az információkat, amik gondolkodásmódban tudnak fejleszteni. Ki tudja, legközelebb lehet, hogy már a te projektedről akarnak majd hallani!

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...

Angol focit, NFL-t és MotoGP-t is nézhetünk a héten

Három kontinensről hoz el sport ínyencségeket a magyar szurkolóknak a Network4 csoport a héten. Az Angol Ligakupa küzdelmeitől, a legizgalmasabb NFL meccseken át a MotoGP és Superbike futamokon át a Premier League, Bundesliga és...

Egyre többet fizetünk az okoseszközöket használva

Továbbra is nagyon lendületes növekedést mutatnak az okoseszközös fizetések a K&H-nál. Az idei év első nyolc hónapjában óránként átlagosan több mint 5500 okoseszközös fizetést bonyolítottak a pénzintézet ügyfelei, ami 67 százalékos emelkedésnek felel meg...

Értékesítési szakemberrel erősít a Marquard Group Hungary

Nagy tapasztalatú és tudású szakember segíti a jövőben a Marquard Group Hungary munkáját. Nagy Tamás szeptember végétől sales executive tanácsadóként támogatja a Marquard újrapozicionálási folyamatait. A Magyarországon több évtizedes tapasztalattal rendelkező vállalat az elmúlt...

Jövő héten rajtol A Nagy Ő a TV2-n

Október 9-én este indul a Bachelor – A Nagy Ő legújabb évada a TV2-n. A párkereső reality-ben ezúttal az ország 39. leggazdagabb embere, Jákob Zoltán vállalkozott arra, hogy egy tévéműsorban keresse meg szíve hölgyét....

Dupla résszel rajtol az új magyar történelmi sorozat

Dupla résszel debütál október 13-án, pénteken este a Dunán a Tündérkert című történelmi kalandfilmsorozat. A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készült 8 részes sorozat további epizódjait péntek esténként láthatják majd a...

Olasz céggel kötött megállapodást a Duna House leányvállalata

A Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa). A Professione Casa Olaszország egyik legnagyobb ingatlanügynöksége, amely országszerte 280 irodával rendelkezik. A...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Hiába jött be a home office, egyre kevesebb rá a lehetőség

Magyarországon tízből hat munkavállalónak egyáltalán nincs lehetősége otthoni munkavégzésre – van, akinek a munkaköre, míg másnak a munkaadója nem teszi ezt lehetővé. Sokan úgy vélik, hogy a home office ritkulni fog, a munkavállalók kétharmada...

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...

A felelős márka szerepe soha nem volt olyan fontos, mint ma

Ha a saját tevékenységünkre gondolunk, kulcsfontosságú lett, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatosságra és a digitális és kiberbiztonságra ezeknek a technológiáknak a használata kapcsán, amiben a teljes piacnak óriási felelőssége van – mondta el...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Fontos döntést hozott a Lego

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél- írja az MTI a...

Csomagolásmentes kiszállítással újít a Rossmann

Új, csomagolásmentes házhozszállítási lehetőséget kínál ügyfeleinek a Rossmann. A Rossmann saját autós futárszolgálata immáron szinte végtelenszer újra használható tartós táskákban szállítja ki a rendelt termékeket azoknak, akik rendelésük során ezt a fenntartható opciót választják....

Klímapusztulás: a villamosenergia-ágazaton múlik minden

A villamosenergia-ágazat a kulcsa annak, hogy elérje a karbonsemlegességet az világ 2050-re, egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az ágazati kutatás szerint az energiatermelés felel az üvegházhatású gázkibocsátás 75 százalékáért. A szektor...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....