- Hirdetés -

Álláshirdetési piac: bokszmeccsből tömegverekedés

|

- Hirdetés -

2018 volt minden szempontból a csúcsév az álláshirdetési piacon. Idén is egyértelműen növekszik a piac, de ennek a mértéke már nem akkora, mint tavaly – tudtuk meg Martis Istvántól, a Profession.hu Kft. ügyvezető igazgatójától. A szakember a Ringier Axel Springer állásportáljainak régiós igazgatójaként beszél arról is, hogy nemrég miért éppen a Stepstone márkát vezették be a lengyel piacra.

– Tavaly közel 30 százalékkal, 8,3 milliárd forintra nőtt a Profession.hu Kft. nettó árbevétele. Ez a növekedés miből adódott?
– Sok tényező együtteséből. 2018-ban tovább erősödött az a tendencia, hogy egyre nehezebben találnak munkaerőt a cégek. Több álláslehetőség van, viszont a potenciális munkavállalók száma nem emelkedik. Emiatt élesedik a munkaerőért folytatott verseny, ami azt jelenti, hogy egyre több társaság fordul professzionális megoldásokhoz. Sokan nyitottak az online megoldások felé, akik pedig eddig is használtak online felületeket, azok igyekeztek minél profibb toborzókampányokat indítani. Azaz kicsit mindenki erősebb eszközöket kezdett el használni. Ráadásul új ügyfelek is beléptek a piacra, olyanok is, akiknek korábban nem kellett a toborzásra különösebb hangsúlyt fektetniük. Összességében tehát a megbízók száma is növekedett, az állások száma is nőtt és az ügyfelek összetettebb megoldásokat vettek igénybe. Ráadásul mostanra ért be az a munkánk, hogy igyekszünk nem csak pusztán álláshirdetési lehetőséget kínálni. Bevezettünk közösségi médiával támogatott megoldásokat, elkezdtünk olyan szolgáltatást fejleszteni, ami leginkább a személyzeti tanácsadócégek tevékenységéhez hasonlít. Mindezek pedig már olyan fázisba léptek, hogy kimutatható bevételt termelnek.

– Mekkora a hazai álláshirdetési piac? Ezzel a bő 8 milliárd forintos bevétellel ennek mekkora részét uralja a Profession?
– Erre nagyon nehéz választ adni, ugyanis rengeteg a nem ismert információ a piacon.
Vannak olyan szereplők, amelyek egy médiacég részét képezik és az álláshirdetésből származó bevételük nem ismert. Ennél is nehezebb az olyan globális szereplők, mint a Google, a LinkedIn, Facebook és társaik esetében akár csak becslést is mondani a bevételükre. Az mindenesetre biztos, hogy a Profession az első számú szereplő ezen a piacon.

– Melyiket érzed veszélyesebb ellenfélnek: az említett globális szereplőket, a többi állásportált, vagy éppen az álláshirdetési piac felé is nyitó Jófogást?
– Azt szoktam mondani, hogy régen olyan volt ez a piac, mint egy bokszmeccs. Ahol az ember tudja, hogy kivel áll szemben és tiszták a szabályok. Mostanában viszont olyan, mint egy utcai tömegverekedés. Évente új startupok lépnek be a piacra, amelyeknek nagy része ugyanilyen gyorsan el is tűnik. Globális szereplők fordulhatnak a magyar piac felé. Sőt, az outdoor és a print média is jelen van ezen a területen. Ugyanakkor nehéz igazán jó ár-érték arányú szolgáltatást nyújtani. Ez a konkurencia számára a rossz hír, nekünk pedig a jó.

– Nagyon fűti most az álláshirdetési piacot a munkaerőhiány. Viszont, ha egyszer véget ér a szakemberhiány, akkor nem fog ez hatalmas zuhanást hozni az álláshirdetési területnek?
– Ez természetesen előfordulhat, hiszen emlékszem, hogy amikor 2008-ban összeomlott a munkaerőpiac, akkor egy év alatt 60 százalékkal csökkent az álláshirdetési piac. Ilyen esetben nehéz mit tenni, hiszen ha a cégek kevés embert vesznek fel, akkor ezeket a lehetőségeket kevesebbet is hirdetik. Viszont van egy ciklikusság és az ilyen időszakok után fellendülés jön, amit most is láthatunk. Érdekes egyébként, hogy pont a munkaerőpiaci szereplők nagyon jó indikátorai a gazdaság teljesítményének. Mi több tízezer cég hangulatát látjuk azon keresztül, hogy bátran toboroznak, vagy éppen visszafogottá válnak-e.

– Ez alapján milyennek látszik az év eddigi része? Növekszik még a piac?
– 2018 volt minden szempontból a csúcsév. Idén is egyértelműen növekedés van, de ennek a mértéke már nem akkora, mint tavaly. Ez ugyanakkor nem magyar specifikus jelenség. Látjuk, hogy Németországban, Csehországban, Lengyelországban ugyanez a helyzet.

– A közelmúltban frissült a Profession arculata és ekkor is hangsúlyoztátok azt, amit már sokszor, hogy messze nemcsak a szellemi, hanem a fizikai munkakört keresők is a célcsoportotokat jelentik. Az soha nem vetődött fel, hogy ennek kapcsán az oldal nevét is megváltoztassátok?
– Amikor tíz évvel ezelőtt elkezdtem dolgozni a Professionnél, akkor ez alapvetően egy budapesti fókuszú és irodai munkákat tartalmazó portál volt. Viszont megfogalmaztuk azt az irányt, hogy országosak akarunk lenni és mindenkinek állást kínálunk a gyártósori dolgozóktól kezdve a felső vezetőkig. Ezt sikerült is elérnünk. Néhány évvel ezelőtt ötlet szintjén felmerült, hogy megváltoztassuk-e a nevet, de nem láttuk ennek értelmét. A Profession egy nagyon erős brand, a spontán ismertsége 60 százalék fölötti. Hatalmas kockázat és felesleges költség lenne ehhez hozzányúlni.

Martis István Profession

– Majdnem pontosan egy éve már nemzetközi megbízatást is ellátsz a cégcsoportnál. Milyen területek tartoznak hozzád?
– Az irányításom alá tartozik minden olyan állásportál a régióban, ami a Ringier Axel Springer érdekeltsége. Jelen vagyunk a Baltikum mindhárom országában, valamint Lengyelországban is van két cégünk. Az egyik a No Fluff Jobs nevű startup, amiben kisebbségi befektetőként vagyunk jelen. A Stepstone márkát pedig zöldmezős beruházásként indítottuk el. Ez a legnagyobb európai álláskereső platformnak a helyi változata, amit éppen nulláról építünk fel a lengyel piacon. Ugyanakkor az például érdekes, hogy miután Németországban a Stepstone a piacvezető állásportál, ezért a márkanevet meglepően sokan ismerték már eddig is Lengyelországban.

– Az egyes országokban lévő állásportáljaitok mennyiben különböznek egymástól?
– Tíz évvel ezelőtt sokkal nagyobb volt az állásportálok közötti különbség, mint manapság. Ugyanakkor ez csak a megjelenésre igaz. Amiben nagy különbség lehet, az a portálok mögött álló technológia. Ez nem látszik kívülről, pedig nem mindegy, hogy milyen algoritmusok és mesterséges intelligencia segíti az álláskeresőket. Lengyelországban pont ezért is esett a választásunk a Stepstone-ra, ami ezen a téren rendkívül fejlett platformnak számít.

– Hogyan osztod be az idődet a régiós és a magyar cég vezetése között?
– Próbálom úgy szervezni, hogy a nemzetközi ügyeknek dedikálom a csütörtöki napokra és ez egyelőre jól is működik. Amennyiben kiutazom Varsóba, akkor azt is igyekszem csütörtökre időzíteni, amiben nagy segítség, hogy repülővel egyszerű kijutni. Megoldható, hogy az ember reggel induljon és este haza is érkezzen.

– Mennyire a zökkenőmentes a közös munka a lengyel kollégákkal?
– Jó velük a kapcsolatom, tényleg érezni, hogy a két nemzet kedveli egymást. Érdekes látni, hogy a mostani lengyel vállalatvezetői generáció még emlékszik arra, amikor 1990 előtt számukra Magyarország szinte Nyugat-Európának számított. A magyarországi nyaralásaikról, a hajdúszoboszlói lángosozásaikról a mai napig csillogó szemmel mesélnek nekem ezek a vezetők. Viszont egy nagy országról van szó, ahol négyszer annyian élnek, mint nálunk. Jelenleg Lengyelország számít a legerősebb gazdaságnak a térségben, ezért, ha egy nemzetközi vállalat a régióban terjeszkedik, akkor elsősorban Lengyelországban gondolkodik.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Ennyit költünk idén karácsonykor

A magyarok ajándékozási kedve újra töretlen: átlagosan nyolc embernek terveznek idén karácsonykor ajándékot vásárolni. A meglepetésekre szánt összeg a GKI Digital adatai alapján 15 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor és meghaladja a 60 ezer...

Kiderült, mennyire zöld a magyarok karácsonya

A magyarok nagy része műfenyővel készül az ünnepekre, nem jellemző az ételpazarlás, és a húsmentes karácsonyi menüre is egyre nagyobb a nyitottság. Ám a kézzel készített, illetve másodkézből beszerzett ajándékok még kevésbé vannak előtérben,...

Újabb kihívásokat hozhat a Brexit

Bár az érdekelt gazdálkodók többsége úgy gondolta, hogy sikerült kezelnie a Brexit által okozott adminisztratív és operációs kihívásokat, az érintetteknek 2022. január 1-től újabb változásokra kell felkészülnie. A BDO Magyarország jogi szakértői összegyűjtötték a...

Komoly előnyhöz juttathatnak a robotok

Előnyt jelent, ha az egyszerű és repetitív feladatokat átadhatjuk a gépeknek, legyen szó privát vagy üzleti feladatokról, hogy érdekesebb és hasznos dolgokkal foglalkozhassunk. A Gartner becslése szerint például egy vállalat pénzügyi osztálya akár 25...

Új üzletágat indít a Futureal

A Futureal elindította ingatlanbefektetési és vagyonkezelési üzletágát. A Futureal Investment Partners magas értéknövekedési potenciállal rendelkező befektetésekre összpontosít Európa-szerte.A Futureal Investment Partners célja, hogy meghatározó befektetési és vagyonkezelői társasággá váljon. Ennek eléréséhez kiemelkedő intézményi és...

Nem lankad a magyarok vásárlási kedve

A Black Friday kampány idén is hatalmas sikereket hozott az e-kereskedelem piaci szereplői számára. A magyar vásárlók rekord mennyiségű online rendelés leadásával használták ki a kampány miatti leárazások előnyeit. A magyarok vásárlási kedve azonban...

A befektetőknek is fontosak az ESG tényezők

A megkérdezett befektetők csaknem fele hajlandó megválni olyan vállalatoktól, amelyek nem tesznek megfelelő lépéseket a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) tényezők kapcsán – derül ki a PwC 2021-es globális befektetői ESG-felméréséből. A válaszadók több...

Új trendek a turizmusban

A koronavírus jelentős csapást mért a turisztikai szektorra, de a Szallas Group és a Nielsen IQ legfrissebb közös kutatásából úgy tűnik, a járvány az utazási kedvet a vártnál kevésbé vetette vissza: 2022-ben a COVID...

A bolygónkért kampányolnak az influenszerek

A magyar háztartásokban keletkező újrahasznosítható hulladék több mint fele műanyag. Egy korábbi felmérés szerint az emberek többsége tisztában van az újrahasznosítás fontosságával, azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem mindegyik csomagolóanyag alkalmas a maradéktalan,...

Növekvő profitra számítanak az autóiparban

A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből, amelyet idén már 22. alkalommal készített el a KPMG. Bár a...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Elrajtolt az Ország Boltja 2021 verseny! (x)

A legtöbb hazai webáruházat megmozgató megmérettetés iránt már most nagyobb az érdeklődés mint egy évvel ezelőtt. Az Árukereső.hu szervezésében 2010-ben útjára indított Ország Boltja – a hazai webáruházak egyik legrangosabb versenye – már a...

Ennyit költünk idén karácsonykor

A magyarok ajándékozási kedve újra töretlen: átlagosan nyolc embernek terveznek idén karácsonykor ajándékot vásárolni. A meglepetésekre szánt összeg a GKI Digital adatai alapján 15 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor és meghaladja a 60 ezer...

Kiderült, mennyire zöld a magyarok karácsonya

A magyarok nagy része műfenyővel készül az ünnepekre, nem jellemző az ételpazarlás, és a húsmentes karácsonyi menüre is egyre nagyobb a nyitottság. Ám a kézzel készített, illetve másodkézből beszerzett ajándékok még kevésbé vannak előtérben,...

Újabb kihívásokat hozhat a Brexit

Bár az érdekelt gazdálkodók többsége úgy gondolta, hogy sikerült kezelnie a Brexit által okozott adminisztratív és operációs kihívásokat, az érintetteknek 2022. január 1-től újabb változásokra kell felkészülnie. A BDO Magyarország jogi szakértői összegyűjtötték a...

Komoly előnyhöz juttathatnak a robotok

Előnyt jelent, ha az egyszerű és repetitív feladatokat átadhatjuk a gépeknek, legyen szó privát vagy üzleti feladatokról, hogy érdekesebb és hasznos dolgokkal foglalkozhassunk. A Gartner becslése szerint például egy vállalat pénzügyi osztálya akár 25...
- Hirdetés -

CMO

Már létező folyamatokat erősített fel a COVID

Hunyady Beatrix Euronics, marketingigazgató Az év vége kiemelt időszak a kereskedelemben, milyen kampánnyal készül az Euronics? A november-december értékesítés szempontjából az év 2 legfontosabb hónapja a műszaki kereskedelemben, a tavalyi évben a teljes céges árbevételünk közel 30...

Nagy a türelmetlenség a fiatalokban

Szili Tímea Futureal Group & Cordia Group, marketing- és kommunikációs igazgató   - Kicsivel több mint két hónapja nyílt meg a Futureal Group & Cordia Group fejlesztésében megvalósult Etele Plaza, mennyire váltotta be eddig a hozzá fűzött...

A kitaposott út biztonsága illúzió

Takács Borbála Adevinta Hungary, marketingigazgató   - Több évtizedes ügynökségi múlt után most ügyféloldalon folytatod. Miért döntöttél a változtatás mellett? - A váltás gondolata régóta érlelődött bennem. Húsz évet töltöttem ügynökségi oldalon, ez nagyon hosszú idő, ami rengeteg...

Most még tart a „történelmet írunk éppen” katarzisa

Szauter Zsolt eMAG és Extreme Digital, marketingigazgató   - Nagyon pörög itthon az online vásárlás, milyen élmény volt ebben a közegben átvenni a legnagyobb hazai e-kereskedelmi cég marketingjének irányítását? - Természetesen büszke vagyok arra, hogy engem választottak erre...

Kiemelt szerepe volt és lesz az online kommunikációnak

Blaumann Debóra foodpanda, marketingigazgató - Milyen kampánnyal készültetek a NetPincérről foodpanda névre történő váltásra, mire lehet számítani? - Egy igazi 360 fokos, integrált kampányt tervezünk a márkaváltás támogatására - ahol és amilyen formában csak lehet szeretnénk...
- Hirdetés -

SzuperZöld

A bolygónkért kampányolnak az influenszerek

A magyar háztartásokban keletkező újrahasznosítható hulladék több mint fele műanyag. Egy korábbi felmérés szerint az emberek többsége tisztában van az újrahasznosítás fontosságával, azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem mindegyik csomagolóanyag alkalmas a maradéktalan,...

Zöld Bank Díjat nyert az MKB

A Magyar Bankholding csoport tagja, az MKB Bank kapta az MNB 2021-es Zöld Bank Díját. A jegybank a Zöld Pénzügyek Díjakat az ökológiai lábnyom csökkentéséért legtöbbet tevő hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézményeknek osztja ki...

Elismerték a Coop energiatudatosságát

A 2018-2019-2020-as évek után idén ismét Energiatudatos Vállalat védjeggyel ismerték el a Coop Gazdasági Csoport fejlesztéseit. A kitüntető címet a köztársasági elnök által fővédnökölt, az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa által védnökölt, a Magyar...

DATA