- Hirdetés -

Bevették a nők a Balatont

|

- Hirdetés -

A 4Ladies Cup-Hungary a Balatonon az első, csakis női csapatok (“for Ladies”) számára létrehozott nemzetközi, nagyhajós pályaverseny. Először Keszthelyen, majd Balatonföldvár és Csopak után idén a Kékszalag Portban gyűltek össze a versenyzők. A program nemzetközi, így nem csak magyar nevezők, hanem külföldi hölgyek is részt vehettek, amit különösen fontos szem előtt tartani, hiszen ez komoly visszajelzés a női vitorlázás és a hazai szakmai szövetségek felé.

A szervezők célja a kizárólag nők számára rendezett versenyek felkarolása a tavon és egy, a korábbi gyakorlattól teljesen eltérő, bár nemzetközi versenyeken gyakori versenyzési módszer bemutatása. A Balatonon számos, különböző típusú versenyt rendeztek, és rendeznek is, de ehhez hasonló először 2020-ban volt. Ez a megmérettetés az európai női regatták hagyományait kívánja követni, mint a Helga Cup, Sisi Cup vagy a PMS Zena Regatta Horvátországban. A verseny lényege, hogy körülbelül 20 perces, rövidpályás futamokon, azonos típusú hajókkal, csak négy-öt-hat fős, kizárólag nőkből álló csapatok vitorlázhatnak.

A 4Ladies Cup azért fontos és figyelemre méltó, mert láthatjuk, hogy a nők is képesek sokak számára megszégyenítő teljesítményt kihozni magukból, arról nem is beszélve, hogy a pályán való küzdelmek során mindenki a maximumot produkálja.

Az egyik alapító, Sabján Annamária elismert vitorlázó hölgy nemcsak a Balatonon, hanem a tengeren is. Megfordult jópár csak nőknek szóló versenyen, aminek a mintájára igyekezett építeni a 4Ladies Cupot. Alapítótársai ebben az elgondolásban Galla Viktória, Berecz Tímea és Tóth Viktória - utóbbi mint rendezvényszervező is -, akik mind-mind sokat láttak a vitorlázó világból és eddigi tapasztalataikból sokat is tudtak átvinni ebbe a projektbe. Ez a professzionális csapat áll a 4Ladies Cup-Hungary elnevezés mögött.

Az idei 4Ladies Cup-Hungary megnyitóján részt vett a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkári Kabinet kabinetfőnöke, Berkó Lajos valamint Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A regatta idei hivatalos versenyhajója - a Magyar J24 Osztállyal kötött megállapodás eredményeként - 2021-et és 2022-őt követően - ismét a J24-es volt, amely a világ legnépszerűbb One-Design hajója. Jelenleg több mint 5500 ilyen hajót tartanak nyilván a világon. Ezzel a hajószámmal a J24 a világ legnagyobb létszámú, tőkesúlyos One Design ISAF osztálya.

A J24 osztály képviseletében a megnyitón Kakas Máté, osztálytitkár is részt vett. Ez az együttműködés azért is büszkeség számunkra, mert augusztusban Magyarország rendezi Balatonfüreden a J24-es Európa-bajnokságot.

A versenyt Farkas Péter, nemzetközi versenybíró, a J24 Osztályszövetség és a Penge Vitorlásegyesület közreműködésével szervezték, a lebonyolításban pedig motoros kísérők és a parti személyzet 35 fővel vett részt.

Igazi, vitorlázáshoz megfelelő, napsütéses, kisebb és nagyobb szeles, majd kicsit esős idő fogadta a csapatokat, akiknek többsége már a nulladik napon megjelent, hogy összhangba kerüljenek a hajóval, finomítsák a csapatdinamikát, és persze hogy megszokják a bohókás füredi széljárást. A 4Ladies Cup három-négy napja - kortól függetlenül - sok női vitorlázó kedvenc versenye a szezonban, barátságos légkörrel, jobbnál jobb csapatokkal, igazi egyéniségekkel, profi vízi és szárazföldi szervezéssel. Ezzel a versenysorozattal egy olyan tettrekész közösség alakult ki, ami valóban irigylésre és követésre méltó. Jó érzés ugyanakkor, hogy mindig vannak újonnan érkezők, akik már a tavaszi edzéseken is részt vesznek, majd csapatokba szerveződve igyekeznek jól megszorongatni a régebbi versenyzőket, időnként nagy meglepetéseket okozva egyes futamokon.

2023-ban gyönyörű, új helyszínt vehettek birtokba a szervezők és a versenyzők. A Kékszalag PORT méltó otthona a Magyar Vitorlás Szövetségnek. Hangárja különösen alkalmas volt a pihenésre, esti programokra. Pénteken a megnyitót követően kiváló szélben versenyeztek a hölgyek, egyes futamokon a győzelem reményében különböző taktikai trükköket is bevetve. A parti, rövid pihenőkre visszaérve jól esett a masszázs és a jóga is. A cseréknek helyet adó mólón és a hangárban az élő kivetítő előtt komoly elemzések zajlottak a futamok közben. Este a szervezők és Sipos Vera kvízzel és vetélkedőkkel tették teljessé a napot.

Szombaton a szélcsendben a hangár megtelt élettel, társasozás, nagy beszélgetések, a pénteki nap ledfalra kivetített képeinek és felvételeinek visszanézése, illetve a vízilabda világbajnokság döntőjén való szurkolás töltötte ki az időt. Az elmaradhatatlan jóga és masszázs segített kinyújtóztatni az előző napi futamoktól megfáradt izmokat. Amint a szél élénkülni kezdett, Farkas Péter, főrendező vízre vitte a csapatokat, és indította a további futamokat. Este - a 4Ladies Cup hagyományaihoz híven - társasági esemény várta a versenyzőket a Villa Gyetvai éttermének grillvacsoráján. Ezeket a vacsorákat a vitorlázók már nagyon várták, hiszen különlegesnek számítanak a magyar rendezésű versenyek parti programjai között. Gyönyörű helyszín, finom borok és kiváló ételek várták a hölgyeket, hogy sportruhájukat csinosra váltva igazán jól érezzék magukat.

Vasárnap az eső felszívta a szelet, így a versenyzők továbbra is a hangár vendégszeretetét élvezték. Végül 1 órakor lefújták a versenyt, és eljött a díjkiosztó ideje, melynek eredményét a 4Ladies Cup történetének legtöbb, 24 futama támasztotta alá.

Amikor Annamária Sabján megálmodta a 4Ladies Cup-Hungary-t, még tényleg csak álom volt, hogy rangos versennyé növi majd ki magát. Ez mára végre megvalósult, így az idei esemény egyik meghatározó pillanata volt, amikor a Zboray Mercédesz Emlékdíj került átadásra.

Merci, a magyar tengeri túravitorlázás „anyja” imádta a tengert, a szelet és a szabadságot. Egykori balatoni vitorlázóként a rendszerváltást követően kezdte el szervezni a magyarok tengerre való lejutását és az adriai tengeri versenyek szervezését. Épp jövőre lesz 25 éves az első magyar tengeri verseny, a Hovanecz Zoltánnal közösen szervezett „Mira Mare Kupa”, ami belépő volt az akkoriban a magyaroknak újdonságnak számító tengeri túrahajózás, túraversenyzés világába. Ezt követően Merci különböző felállásokban - egészen 2006-os, váratlan haláláig - több hagyományteremtő tengeri versenyt és rendezvényt szervezett, így indítva el sok vitorlázót a tenger felé vezető úton.

Munkáját és társadalmi szerepvállalását kétgyermekes egyedülálló anyaként, a női vitorlázók útját különösen egyengetve, jókedvűen és hatalmas szívvel végezte.

Emléke a vitorlázók szívében, a közös történetekben, az általa társalapított Candor Charter tengeri chartercégben és persze a Balaton és a tenger hullámai között él tovább. Jó szelet, Merci!

A felajánlott díjak Merci fotós barátainak munkái, melyeket - könnyekig hatódva - Fábián Mónika és Mirjam Mink vehettek át.

A 4Ladies Cup-Hungary 2023. évi eredményei:

I. helyezett csapat: PENGE LADIES

Kormányos: Sabján Annamária

Leánysága: Gál Gabriella, Róza Pálinkás, Pettenkoffer Viktória, Fekete Blanka, Bagi Eszter

II. helyezett csapat: HOLY SHIP SAILING TEAM

Kormányos: Klie Ágnes

Leánysága: Kiss Mónika, Tuss Réka, Csury Szonja Anna, Váradi-Henger Dóra

III. helyezett csapat: VIANOVA SAILING TEAM

Kormányos: Dr. Bögi Katalin

Leánysága: Deák Zsófi, Glaser Zina, Bach Zsófi, Medgyesy Flóra, Medgyesi Imola

A 2023-as 4Ladies Cup-Hungary arca idén Sipos Vera színésznő volt.

Vera Jordán Tamás és Lukáts Andor osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta számos kőszínházi és alternatív színházi produkcióban szerepelt, a Nemzeti Színháztól a Forte Társulaton át a Gólem Színházig, de dolgozott a Bábszínházban mint koreográfus és mint rendező is feltűnt az utóbbi években. 12 éve szabadúszó. A televízióban a Csak színház és más semmi sorozat Esztijeként láthatták, de játszott a Mintaapákban, a Dr. Balatonban és legutóbb A király című sorozatban Jimmy első feleségét alakította. A közelmúltban a TV-filmek közül az Ida regénye, a Cella sorozat szereplője valamint a Blokád c. mozifilmben is láthattuk.

Gyerekként nem volt lehetősége rá, felnőttként szippantotta be a vitorlázás, a 2022-es 4LadiesCup élete első vitorlás versenye volt. Azóta amikor csak teheti, aktívan tanulja, élvezi a vitorlás sportot, valamint támogatja, és népszerűsíti a női vitorlázást. Ez olyannyira jól sikerült, hogy Vera a LillyElliott csapatával idén az 55. Kékszalagon bronzérmet nyert.

A 4LadiesCup-Hungary főtámogatója 2023-ban a Helly Hansen, a Galco Kötélgyártó Kft., szervezője a Penge Vitorlás Sportegyesület volt.

 

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Egyre jobb üzlet a lakáskiadás

Az elmúlt években egyre jelentősebb összegeket hozott havonta a lakástulajdonosok számára ingatlanuk bérleményként való kiadása, a trendek pedig még tovább segítik a magasabb hozamok elérését. A bérlemények iránti kereslet növekedése, valamint a bérleti díjak...

Erre kell figyelni a karácsonyi levél- és csomagfeladásnál

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb...

Humoros karácsonyi reklámfilmmel rukkolt elő a MediaMarkt

A digitális kor generációk közti feszültsége szolgáltatja a témáját a MediaMarkt karácsonyi filmjének. A történet főszereplője egy fiatal lány, aki hazaérkezik karácsonyra, de ahelyett, hogy élvezné az ünnepi hangulatot és a szeretteivel töltött időt,...

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek

November végéig kell a Kormánynak kihirdetnie az élelmiszercsomagolások után a gyártók által a koncessziós társaságnak fizetendő, 2024-re érvényes díjak mértékét. Az új hulladékgazdálkodási rendszer idén nyári bevezetésekor hidegzuhanyként érte az élelmiszergyártó vállalkozásokat a díjak...

Díjnyertes magyar film érkezik az HBO Maxra

Idén áprilisban meghódította a mozikat, december 15-től pedig az HBO MAX kínálatában is látható lesz a számos nemzetközi filmfesztiválon díjnyertes Az első kettő című magyar romantikus film, melyben a rég látott, legendás színésznő, Drahota...

Csodás képek a Balatonról

Szabadtéri kiállítás nyílt a Káli-medence szívében, a Theodora ásványvíz kékkúti forrásánál. A tavalyi, Varázslatos Magyarországgal közösen megvalósított Sokszínű Balaton-felvidék fotópályázat legnívósabb fotóiból álló tárlat célja, hogy valamennyi generációhoz közelebb hozza a térség természeti kincseit,...

Okos termékekkel erősít az IKEA

Az IKEA három új, VALLHORN, PARASOLL és BADRING névre keresztelt, a vízszivárgás- és mozgásérzékeléshez fejlesztett, megfizethető okosérzékelővel bővíti választékát. Az érzékelőket úgy tervezték, hogy a vásárlók számára nagyobb fokú felügyeleti lehetőséget és kényelmet biztosítsanak...

Ide utaznak év végén a magyarok

Budapestre, Egerbe és Szegedre indul a legtöbb hazai utazó az év utolsó hónapjában, szilveszterre pedig sok helyen már teltház van – derül ki a Szallas.hu elemzéséből. A karácsony közeledtével egyre több tematikus városi rendezvény...

Kiderült, mivel készül jövőre a SkyShowtime

Jövőre érkezik a streaming platformra a SkyShowtime legújabb saját készítésű sorozata, Az auschwitzi tetováló, ami Heather Morris világszerte népszerű bestseller-regénye alapján készült, de lesz egy svéd krimisorozat, illetve jön majd a Halo széria második...

Még négy évig biztosan marad a MotoGP a Network4-nél

Újabb négy évre, azaz 2028-ig szóló megállapodást kötött a MotoGP és Network4 Media Group, így a következő szezonokban is a luxemburgi központú médiacég hozza el a magyar szurkolóknak a motorversenyzés legnépszerűbb sorozatát. A Network4...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Az ételpazarlás ellen kampányol az Auchan

Az Auchan Magyarország már több mint egy évtizede aktívan fellép az élelmiszerpazarlás ellen, ezért az idei karácsonyi kampányával a maradékmentésre hívja fel a figyelmet. November 27-től a készlet erejéig minden áruházban megtalálható a ”Maradtmég...

Egyre jobb üzlet a lakáskiadás

Az elmúlt években egyre jelentősebb összegeket hozott havonta a lakástulajdonosok számára ingatlanuk bérleményként való kiadása, a trendek pedig még tovább segítik a magasabb hozamok elérését. A bérlemények iránti kereslet növekedése, valamint a bérleti díjak...

Erre kell figyelni a karácsonyi levél- és csomagfeladásnál

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb...

Humoros karácsonyi reklámfilmmel rukkolt elő a MediaMarkt

A digitális kor generációk közti feszültsége szolgáltatja a témáját a MediaMarkt karácsonyi filmjének. A történet főszereplője egy fiatal lány, aki hazaérkezik karácsonyra, de ahelyett, hogy élvezné az ünnepi hangulatot és a szeretteivel töltött időt,...

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek

November végéig kell a Kormánynak kihirdetnie az élelmiszercsomagolások után a gyártók által a koncessziós társaságnak fizetendő, 2024-re érvényes díjak mértékét. Az új hulladékgazdálkodási rendszer idén nyári bevezetésekor hidegzuhanyként érte az élelmiszergyártó vállalkozásokat a díjak...
- Hirdetés -

Podcast

A sneaker az új generáció óraszenvedélye

A sneakerek embereket, generációkat kötnek össze, a resellerek óriási pénzeket kaszálnak a legkisebb kiegészítőkkel is, a laikusok pedig nem értik, miért. Erről rántja le a leplet Trunk Tamás, a Dablty alapítója, influenszer és Z-generációs...

A piac előtt tudtunk járni

A csapból is az AI folyik, és ez még egy darabig biztos így lesz. Nem csoda hát, hogy többek között erről, valamint ügynökségépítésről és a Brand Festivalról is folyt a beszélgetés Biró Lászlóval, a...

A listák hatalma – Signature40 a Business Lounge-ban

Az idei Marketing Summiton már másodjára hirdették ki a 40 legjobb marketingmenedzser listáját, a Signature40-t. Így a szeptember 27-ei Business Lounge is ekörül forgott. Vaszary Ádám, a lista társalapítója a lista hátteréről, az inspirációról...

Don't Miss

Ha kétszer ennyien olvasnának minket, az egész ország gazdagabb volna

Mindenkinek azt javaslom, hogy olvasson több Portfoliót. Biztos kevésbé vagyunk szórakoztatók, mint a TikTok, de vannak értelmes gondolatok és információk, amelyek segítenek ezekben a bizonytalan időkben – mondja Bán Zoltán, a gazdasági portált működtető...

Hiszünk a szinergia erejében

A csatornák kombinációja eredményezi a legnagyobb hatékonyságot marketingtevékenységünk során – mondta el Charlotte Miles. Az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős marketing menedzsere az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy miért indították el már...

Időt és energiát spórolunk ügyfeleinknek – interjú Csiszár Gergővel

Gyorsabb és hatékonyabb együttműködések, ahol jó nagy betűkkel folyamatosan látható minden fontos KPI az ügyfél számára, nincs kamuzás – többek között ezt nyújtja a felhasználók számára a Post For Rent új megoldása Csiszár Gergő...

Akár gyorsíthatunk is tovább

Erős növekedési fázisban vagyunk, és az a célunk, hogy ez az ütem tartósan fennmaradjon – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak R. Kovács Dániel. A Front Page Communications alapítója, ügyvezető igazgatója nem titkolja, hogy ügynökségi területen...

Az áraknak emelkedniük kell

A televíziós hirdetési áraknak emelkedniük kell ahhoz, hogy minden reklámozó hozzáférhessen a tévé által biztosított elérésekhez – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dudás Gergely. Az RTL Magyarország bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese jelezte azt is, hogy éppen...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Kizöldül a Nádudvari

Átfogó környezettudatos fejlesztési programot valósít meg az idén a Nádudvari Élelmiszer Kft., amelynek eredményeként körülbelül 300 család igényét fedező energiamennyiséget sikerül megspórolni. A fenntartható gazdálkodás jegyében további lépéseket is tesz a cég, így az...

Új törvény segítheti, hogy fenntarthatóbban működjenek a vállalatok

Benyújtotta a kormány a fenntartható vállalati működést ösztönző törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek – hívja fel a figyelmet az EY. Az érintett hazai cégeknek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontból is át kell világítaniuk működésüket,...

Díjat nyert a K&H fenntarthatósági indexe

A Kreatív magazin szakmai zsűrije ezüst Prizma-díjjal értékelte a K&H fenntarthatósági indexét és a hozzá kapcsolódó kommunikációs tevékenységet, amely hatékonyan és társadalmilag felelősen alkalmazza az adat- és kutatásalapú PR-eszközöket. A hazai PR-, reklám- és...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....