- Hirdetés -

Így lehet feltörhetetlen jelszavad

|

- Hirdetés -

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A felhasználók sajnos gyakran ugyanazokat a belépési adatokat adják meg kényelmi szempontok miatt, amit a hackerek ki is használnak úgy, hogy az ellopott jelszavakat minden népszerű online szolgáltatásban végigpróbálják, így egyszerre akár több fiókhoz is hozzáférhetnek. Kiemelten fontos tehát, hogy egyedi, erős jelszavakat használjunk minden egyes online fiókunk esetében. Egy jelszókezelő pedig remek megoldást nyújt ezek megjegyzésére és kényelmes előhívására. De hogyan válasszunk, hogy biztonságban legyenek az adataink? Az ESET szakértőinek tanácsai.

Az ESET IT-hős vagy kiberbalek kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a digitális biztonság alapszükséglet. Ahogy régen a nagyszüleink még nyitva hagyták a kertkaput, ma pedig már mindig bezárjuk, úgy az online térben is gondolnunk kell a biztonságunkra, mivel a csalási módszerek és a kártevők is folyamatosan fejlődnek és egyre gyakoribbak.

Miért fontos az erős jelszavak használata?

A jelszavaink többféleképpen is nyilvánosságra kerülhetnek:

Kiterjedt adatvédelmi incidensek során a jelszavainkat ellophatják azoktól a szolgáltatóktól, vállalatoktól, amelyek weboldalán fiókot regisztráltunk.

A csalók gyakran az általunk használt közösségi médiumok, streaming szolgáltatók vagy bankok alkalmazottainak adják ki magukat, hogy tőlünk is megpróbálják kicsalni a jelszavainkat.

Automatikus brute force-támadások (próbálgatásos jelszó feltörés) során is ellophatják az adatainkat. Ez egy olyan módszer, ami az összes lehetséges kombináció végigpróbálásával dolgozik. Először a leggyakoribb szótári variációkkal kezdi, és gyakran nincs is nehéz dolga: friss kutatások szerint világszerte sokan még mindig a jelszó főnév angol megfelelőjével, a “password” szóval és az “123456” számsorral védik az adataikat. A leggyakoribb 10 jelszó akár egy másodpercen belül feltörhető. Ezzel szemben a bonyolult jelszavak feltöréséhez akár 3000 év is kellhet. Arról, hogy milyen a jó jelszó, a Hackfelmetszők – Veled is megtörténhet podcast 5. adásában is beszélgetnek az ESET szakértői.

Mire érdemes figyelni egy jelszókezelő kiválasztásakor?

A jelszókezelők olyan alkalmazások, amelyeket a jelszavak biztonságos helyen történő tárolására terveztek. A jelszószéf szoftver egyetlen mester jelszót kér a felhasználótól, attól kezdve minden mást már automatikusan kezel az alkalmazás – ideértve a hosszú, egyedi jelszavak automatikus létrehozását és a belépési mezők kitöltését minden egyes webhely esetében.

Íme, néhány fontos szempont és funkció, amely az ESET biztonsági szakértői szerint segíthet eligazodni és megfelelően választani:

Erős titkosítással rendelkező jelszóvédelem. Ez azt jelenti, hogy még ha a jelszókezelő szolgáltatóját meg is hekkelik, a támadók nem lesznek képesek ellopni az ügyfelek hitelesítő adatait. Az iparági szabvány az AES 256 bites titkosítás.

Erős jelszógenerátor, amelyet úgy terveztek, hogy minden jelszó esetében egy hosszú, véletlenszerű számokból, betűkből és szimbólumokból álló sorozatot javasoljon. Így gyakorlatilag kizárt, hogy egy hacker brute force-támadással feltörje a jelszavakat. Ha szeretne ízelítőt kapni abból, hogy miről is van szó, próbálja ki az ESET saját, ingyenes jelszógenerátorát.

Multiplatform és böngésző támogatás lehetősége. A jelszókezelők csak akkor hasznosak, ha tárolják és előhívják a jelszavakat minden kedvenc webhelyen és alkalmazásban. Ezt nagyban segíti, ha a jelszókezelő képes a hitelesítő adatokat böngészőkből és más jelszókezelőkből importálni.

Automatikus kitöltési/bejelentkezési lehetőség. A jelszókezelő egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a fő jelszó megadása után automatikusan kitölti az egyes fiókokhoz rendelt erős, komplex jelszót.

Távoli kijelentkezteti lehetőség. Fokozza a biztonságot és az adataink védelmét, ha a jelszókezelő lehetővé teszi a fiókokból való távoli kijelentkezést, a böngészési előzmények és sütik törlését, valamint a nyitott böngészőlapok távoli bezárását.

Integráció kétfaktoros hitelesítéssel (2FA). Bár a jelszókezelők fontosak, a személyazonosság- és hozzáférés-kezelés aranyszabálya a 2FA, amelynél a jelszó mellett egy második "tényezőre" is szükség van a belépéshez, például arcszkennelésre vagy egyszer használatos jelszó megadására. Egy olyan jelszókezelő, amely integrálható a népszerű, harmadik féltől származó 2FA alkalmazásokkal, például a Google Authenticatorrel, segít optimalizálni az élményt.

Mesterjelszó visszaállítása funkció. Elfelejtettük a mesterjelszavunkat? Ha nincs visszaállító funkció, akkor az összes jelszavunk egy olyan digitális széfbe lesz elzárva, amelyet nem tudunk kinyitni.

Megbízható, neves szolgáltatót érdemes választani. Amennyiben a jelszókezeléssel foglalkozó céget feltörik, az összes jelszavunk rossz kezekbe kerülhet, ezért győződjünk meg arról, hogy a vállalat jó biztonsági háttérrel rendelkezik. Az egyik népszerű szolgáltatót nemrégiben súlyos biztonsági incidens érte, amely során nyilvánosságra kerültek az ügyfelek titkosított jelszavai, végül pedig arra szólították fel a felhasználókat, hogy változtassanak jelszót.

A biztonsági jelentések funkció segítségével folyamatosan fejleszthetjük, erősíthetjük jelszavainkat azáltal, hogy megismerjük bejelentkezési adataink gyengeségeit.

Helyi vagy felhőalapú tárolás? Ez egy kicsit nehezebb kérdés, és figyelembe kell vennünk a saját körülményeinket is. A helyi tárolás sok esetben jobb ellenőrzést és biztonságot nyújt, de eszközeinket ellophatják, feltörhetik, el is veszíthetjük vagy akár a merevlemez is meghibásodhat. A központosított, felhőalapú megoldás ilyen tekintetben kényelmesebb, de ennek is megvannak a maga potenciális hátrányai, többek között az, hogy teljes mértékben meg kell bíznunk az adott szolgáltatóban. Van egy harmadik lehetőség is, egy olyan tárolóhely használata, amely lokális adatbázist használ, de a saját felhőfiókunk őrzi egy olyan felhőszolgáltatónál, amelyben megbízunk. Végső soron a jelszavak biztonsága az erős titkosításon (1. pont) és az adott kiberbiztonsági körülményeken múlik.

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a jelszókezelők – vagyis valójában a jelszavak – korlátairól. A jelszó egyetlen védelmi vonalat jelent, és nem biztos, hogy elegendő a bűnözők ellen. Következésképpen (és ezt nem tudjuk eléggé hangsúlyozni), használjunk két- vagy többfaktoros hitelesítést, így sokkal nagyobb eséllyel tarthatjuk távol magunktól a hackereket. Az IT-hős vagy kiberbalek kampányban ismert influencerek állnak a kiberbiztonság ügye mellé, ők próbálják kiléptetni a felhasználókat a „tudom, hogy fontos, de nincs rá időm” hozzáállásból, és aktív cselekvésre bírni őket – hiszen mindenkinek zárva kell tartania saját virtuális ajtajait.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

November végén érkezik a mozikba a Semmelweis

November 30-án kerül a mozikba a Semmelweis című film, amely az Oscar-díjra jelölt filmes mester, Koltai Lajos új rendezése. A premier felé vezető út egyik fontos állomásaként bemutatták az alkotás plakátját. (kiemelt kép: NFI)   Frank...

A sokoldalú és kreatív PR támogatja a növekedést

A PR reneszánszát hozta el, hogy mind nagyobb az igény a stratégiai gondolkodásra, a hitelesség, a társadalmi szerepvállalás és a céltudatosság egyre fontosabb az ügyfelek számára. A stabil piaci jelenléthez szükséges őszinte válaszok megadásában...

A Dikh TV és vidéki rádiók is bajba kerültek

Termékmegjelenítésre vonatkozó szabály be nem tartása és hatósági határozatban megállapított, műsorstruktúrával kapcsolatos követelmények nem megfelelő teljesítése miatt indít eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Dikh TV országos kereskedelmi televízió és...

Csomagolásmentes kiszállítással újít a Rossmann

Új, csomagolásmentes házhozszállítási lehetőséget kínál ügyfeleinek a Rossmann. A Rossmann saját autós futárszolgálata immáron szinte végtelenszer újra használható tartós táskákban szállítja ki a rendelt termékeket azoknak, akik rendelésük során ezt a fenntartható opciót választják....

Rekordszinten a fiatalok megtakarítása

Csúcsot döntött a fiatalok megtakarítása, ha a konkrét összeget nézzük: a második negyedévben átlagban 783 ezer forintja volt a 19-29 éveseknek a K&H ifjúsági index szerint, hasonlóan magas összegre a felmérés több mint tízéves...

Tényleg túl sokat netezünk?

A 18-65 éves internetező magyarok átlagosan 4 órát interneteznek egy hétköznapon a szabadidejükben. A Reacty Digital legújabb felmérése szerint ezt kevesen tartják problémának, pedig a túlzásba vitt netezés negatív hatásait a lakosság negyede szokta...

Így csökkenthetjük a rezsiköltséget

Az elmúlt évek energiapiaci bizonytalansága, az elszálló energiaárak, mind megmutatták, mennyire fontos, hogy csökkentsük a saját energiafelhasználásunkat. Otthonunk szigetelésével nemcsak energiát és pénzt spórolunk, hanem annak értékét is növeljük. Falusi CSOK-kal és a hozzá...

Bőven van mit behoznunk a digitális gazdaság területén

Az uniós ranglistán 22. helyen áll a magyar piac 43,8 pontjával, szemben az 50 pont feletti EU-s átlaggal. A lemaradás a cégvilágban is érezhető, ami részben az informatikushiánnyal, a képzett szakemberek iránti jelentős kereslettel...

Nagyot újított az LG

Az LG Electronics (LG) hamarosan elérhetővé teszi a Home Connectivity Alliance HCA 1.0 specifikációjának első kereskedelmi implementációját, amely az LG ThinQ okosplatformon keresztül lehetővé teszi a különféle márkájú készülékek összekapcsolását. Ez év végére a...

Kriptóban olcsóbb és átláthatóbb a jótékonykodás

Átlátható, jól nyomon követhető módja az adományozásnak a blokklánctechnológián alapuló átutalás. Ez a három fő előnye a kriptovalutában történő jótékonykodásnak a Binance által megkérdezett emberek szerint. Bár a legtöbben még mindig inkább hagyományos pénzügyi...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Jövő héten rajtol a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A tudomány és a technológia kapcsolata, a tudományos eredmények hiteles kommunikációja, valamint a természettudományok és a múzeumok kapcsolódási pontjaira fókuszál idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelyet szeptember 25. és november 12. rendeznek meg országszerte. A...

November végén érkezik a mozikba a Semmelweis

November 30-án kerül a mozikba a Semmelweis című film, amely az Oscar-díjra jelölt filmes mester, Koltai Lajos új rendezése. A premier felé vezető út egyik fontos állomásaként bemutatták az alkotás plakátját. (kiemelt kép: NFI)   Frank...

A sokoldalú és kreatív PR támogatja a növekedést

A PR reneszánszát hozta el, hogy mind nagyobb az igény a stratégiai gondolkodásra, a hitelesség, a társadalmi szerepvállalás és a céltudatosság egyre fontosabb az ügyfelek számára. A stabil piaci jelenléthez szükséges őszinte válaszok megadásában...

A Dikh TV és vidéki rádiók is bajba kerültek

Termékmegjelenítésre vonatkozó szabály be nem tartása és hatósági határozatban megállapított, műsorstruktúrával kapcsolatos követelmények nem megfelelő teljesítése miatt indít eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Dikh TV országos kereskedelmi televízió és...

Csomagolásmentes kiszállítással újít a Rossmann

Új, csomagolásmentes házhozszállítási lehetőséget kínál ügyfeleinek a Rossmann. A Rossmann saját autós futárszolgálata immáron szinte végtelenszer újra használható tartós táskákban szállítja ki a rendelt termékeket azoknak, akik rendelésük során ezt a fenntartható opciót választják....
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...

A felelős márka szerepe soha nem volt olyan fontos, mint ma

Ha a saját tevékenységünkre gondolunk, kulcsfontosságú lett, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatosságra és a digitális és kiberbiztonságra ezeknek a technológiáknak a használata kapcsán, amiben a teljes piacnak óriási felelőssége van – mondta el...

A marketing a stratégia része lett a generációváltáson áteső Euronics-nál

Óriási előrelépések, arculat és szlogenváltás zajlott sok sikerrel az elmúlt években a legnagyobb magyar tulajdonban lévő magyar webshopnál, ahol most belül is transzformálnak: új vezetőket igazoltak, köztük Metykó Tibort, aki az építőiparból érkezett a...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Csomagolásmentes kiszállítással újít a Rossmann

Új, csomagolásmentes házhozszállítási lehetőséget kínál ügyfeleinek a Rossmann. A Rossmann saját autós futárszolgálata immáron szinte végtelenszer újra használható tartós táskákban szállítja ki a rendelt termékeket azoknak, akik rendelésük során ezt a fenntartható opciót választják....

Klímapusztulás: a villamosenergia-ágazaton múlik minden

A villamosenergia-ágazat a kulcsa annak, hogy elérje a karbonsemlegességet az világ 2050-re, egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az ágazati kutatás szerint az energiatermelés felel az üvegházhatású gázkibocsátás 75 százalékáért. A szektor...

Nagy kihívás a fenntarthatóság a családi cégeknek

Két évük van a minimum 250 főt foglalkoztató cégeknek arra, hogy beépítsék üzleti folyamataikba az ESG szempontokat. A K&H családi vállalatok fenntarthatósági indexe szerint ez egyelőre nagy kihívás a cégeknek, mivel alig 10 százalékuk...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....