Nagyon pörgött az Apple

Több rekordot is megdöntött a tavalyi utolsó negyedévben az Apple, minden eddiginél nagyobb bevételre tett szert a cég, emellett rengeteg iPhone-t sikerült eladnia. A Strategy Analytics piackutató cég számításai szerint a kiugróan jó eredményeknek köszönhetően az okostelefon piacon megelőzték a Samsungot is az értékesített mobilok számát vizsgálva.

 

Eddigi legnagyobb negyedéves bevételét érte el az Apple, a társaság forgalma a tavaly október-decemberi időszakban 78,35 milliárd dollár volt, igaz ez éves összevetésben alig több mint három százalékos bővülést jelent. A cég 78,29 millió iPhone-t tudott eladni 2016 utolsó három hónapjában, ami szintén rekordot jelent, és nagyjából 3,5 millióval múlta felül a 2015-ös adatot.

 

A kiugró eredmény természetesen a múlt szeptemberben bemutatott iPhone7-nek köszönhető, és a Strategy Analytics piackutató cég elemzése szerint ezzel sikerült felugrania az Apple-nek az okostelefon piac képzeletbeli trónjára. A piackutató számítása szerint ugyanis a nagy rivális Samsung 77,5 millió készüléket értékesített az október-decemberi időszakban.

 

Kevésbé jó hír ugyanakkor, hogy mind az üzemi, mind az adózott eredmény csökkent a társaság decemberben zárult első üzleti negyedévében. Emellett a kínai bevételük is esett, ráadásul igen jelentős mértékben, 12 százalékkal.