Újabb vidéki rádiós frekvenciák sorsa dőlt el

Rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára irányuló pályázati eljárásokban hirdetett eredményt a Médiatanács. A testület október 22-i ülésén burkolt reklám közzététele miatt is intézkedett, emellett pedig arról is döntött, hogy a TV2 nem terjesztett LMBTQ propagandát.

A helyi vételkörzetű Komárom 90,5 MHz és a körzeti vételkörzetű Tatabánya 97,8 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára megindított pályázati eljárásokban egyaránt az egyedüli pályázó – és jelenlegi médiaszolgáltató – Turul Média Kft.-t nyilvánította nyertesnek az NMHH Médiatanácsa, tekintettel arra, hogy a pályázati ajánlatok megfeleltek a pályázati felhívásokban előírt alaki és a tartalmi követelményeknek.

A testület október 22-i ülésén azt is megállapította, hogy a Szol24 elnevezésű, a www.szol24.hu oldalon elérhető internetes sajtótermékben közzétett egyik tudósítással megsértette a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezést. A cikk úgy mutatta be a bérelhető lakóautós nyaralás előnyeit, hogy részletesen ismertette e járművek előnyeit, felszereltségét, közzétette a szolgáltatást nyújtó cég elérhetőségeit is, amelyek reklámértékű információk, azonban a médiatartalom-szolgáltató az olvasók számára a kereskedelmi jelleget nem tüntette fel. Emiatt a Médiatanács figyelmeztetésben részesítette a médiaszolgáltatót, és arra kötelezte, hogy határozat közlésétől számítva haladéktalanul tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményének, és tartózkodjék a jövőbeni jogsértésektől.

Állampolgári bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács a TV2-n szeptember 8-án műsorra tűzött Sztárban sztár All stars című műsorszámot, amely a bejelentő szerint LMBTQ propagandát terjesztett azáltal, hogy abban nőnek öltözött férfiak adtak elő dalokat. A hatósági vizsgálat alapján a műsorszámmal kapcsolatban nem merült fel sem a klasszifikációs rendelkezések, sem más médiaigazgatási szabály megsértése, ezért a testület nem indított eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.