Új programmal támogatja a női munkavállalói jóllétet a Publicis Groupe Hungary

A májusban, az Európai Sokszínűségi Hónap keretein belül bevezetett program szerves részét képezi a cég idei DEI-, wellbeing- és nyílt vállalati kommunikációs stratégiájának, és célja kifejezetten azoknak a női munkavállalóknak nyújtott támogatás, akik a fájdalmas menstruáció vagy a menopauza kihívásaival küzdenek. A cég munkahelyi és társadalmi szemléletformálásában olyan szervezetek nyújtanak szakmai támogatást, mint a Nyitottak Vagyunk, az Endometriózis Magyarország, a Menopauza-barát Munkahely és a CMF Medical.

Tovább folytatja és szélesíti DEI programját Magyarország legnagyobb kreatív-, média-, produkciós és digitális ügynöksége. A Publicis Groupe Hungary a nyílt és befogadó céges kultúra további erősítése és az egyéni munkavállalói igények támogatása jegyében mutatta be múlt héten a női munkavállalókat érintő támogató programját. A kezdeményezés új mércét állít fel a befogadás és a nők jólléte terén, hiszen a program kifejezetten a fájdalmas menstruációval vagy a menopauzával kapcsolatos kihívásokkal szembesülő női munkavállalókat támogatja. Bár minden női kollégát más mértékben érint a kérdés, az érintett időszakokban például az otthoni vagy irodai munkavégzéshez szükséges finomhangolások hatalmas segítséget tudnak nyújtani a tünetek enyhítésére, emellett erősíti azt a befogadó és megbélyegzéstől mentes vállalati kultúrát, ahol a nők értékelve és támogatva érzik magukat menstruációs ciklusuk során.

"A Publicis Groupe Hungary-nél elkötelezetten hiszünk abban, hogy a különbözőségeink értéket képviselnek. Egy befogadó munkahelyi környezet megteremtéséhez figyelembe kell vennünk munkavállalóink különböző egyedi igényeit is. A nők a menstruációs ciklusuk vagy a menopauza idején számos érzelmi és fizikai kihívással szembesülhetnek. Szeretnénk ezen időszakokban olyan szupportív környezetet és kézzelfogható segítséget nyújtani, amivel nem csak a női kollégáinkat támogatjuk, hanem elősegítjük a nyílt kommunikációt és egy ítélkezés- és stigmáktól mentes munkahelyi környezetet.” - mondta Komáromi Zsófia, a Publicis Groupe Hungary Chief Talent Officer-e.

Bár minden női munkatársat érint a menstruációs ciklusuk vagy a menopauza, mégis tabunak számít ez a kérdés a munkahelyen (is). Ezért is fontosak azok a szervezetek, akik a nyitott párbeszédet és az edukációt erősítik ebben a témában. A programot szakmailag olyan szervezetek támogatják, mint a Nyitottak Vagyunk, az Endometriózis Magyarország, az Iványi Orsolya, menopauza edukációs aktivista, a Magyar Menopausa Társaság vezetőségi tagja által vezetett Menopauza-barát Munkahely és a CMF Medical, az igénybe vehető támogatások között megtalálható:

Flexibilis munkaidő keretein belül további rugalmasság (pl. home office napok növelése)

Kedvezményes orvosi konzultáció és vizsgálat CMF Medical-ban

Menopauza tanácsadás és konzultáció

Coaching és pszichológiai támogatás

Elérhető női higiéniai termékek

“A statisztikák alapján az endometriózis minden tizedik termékeny korú nőt érinti, ez világszerte 198 millió, Magyarországon több mint 200 ezer főt jelent, ráadásul ez a női eredetű meddőség vezető oka is. Az EndoCost tanulmány szerint a munkakieséből származó és az egészségügyi költségek összesen több mint 635 milliárd forintra tehetők évente. Mi 2010 óta foglalkozunk az endometriózis edukációjával, küldetésünk, hogy minden nőnek joga van a fájdalommentes, teljes élethez. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy felhívjuk a figyelmet a fájdalmas menstruáció okaira, tüneteire és veszélyeire és a kezelési lehetőségekre.” - mondta Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány elnöke és a World Endometriosis Society vezetőségi tagja, World Liaison Leader.

“Egy ilyen együttműködés fontos lehetőség arra az edukációra, hogy a fájdalmas menstruációt sosem szabad normálisnak tekinteni, és ilyen esetben minél hamarabb érdemes szakemberhez fordulni. Rendelőnkben különös odafigyeléssel vizsgáljuk a fájdalmas menstruáció okait, ráadásul Magyarországon és Budapesten egyedülálló színvonalon érhető el nálunk az ambuláns méhtükrözés, amivel számos nőgyógyászti betegség idejében történő diagnosztizálásában és terápiás kezelésében segíthetünk.” - mondta dr. Penyige Áron, a CMF Medical szülész-nőgyógyásza.

A szakmai partnerekkel megvalósuló program célja az érintett női munkavállalók támogatása és az általános belső edukáció mellett, hogy pozitív változásokat indítson el nem csak a vállalaton belül, hanem iparági és társadalmi szinten is, új mércét felállítva ezáltal a befogadás és a női jóllét kapcsán. Az ehhez hasonló program nem egyedi a Publicis Groupe Hungary-nél, tavaly indult a Working With Cancer programjuk, aminek keretében a cég minimum 1 évig garantálja a rákkal, vagy egyéb tartós krónikus betegséggel diagnosztizált munkavállalóinak állását és anyagi biztonságát.